Инфо

8. април 2019.8. апр 2019.
"Стојановци" за Роме

"Стојановци" за Роме

Основна школа "Стојан Новаковић" наставила је традицију обележавања Међународног дана Рома. Наставници и ђаци ове школе припредили су културно-уметнички програм поводом 8. априла, а посебан фокус стављен је на музику, као нешто што карактерише припаднике тог народа, а што цео свет познаје.

-Ромски дијалект постоји, али га малио број људи и препознаје, а још мање познаје, док је музика нешто по чему су познати. Око 10% ученика наше школе су Роми, а у припреми програма заједно учествују и ромска и неромска деца, што је само пример заједништва које ми негујемо, наравно, на свакодневном нивоу - истичу у ОШ "Стојан Новаковић".

-Проблеми Рома су свеприсутни и ми се трудимо да на сваки начин укажемо на њих и колико можемо допринесемо решавању тих проблема. Уз проблеме економске природе, постоји проблем изостављања из образовног система, али и малолетнички бракови. Све се то да превенирати, пре свега образовањем и зато су приредбе у школама важне, јер код најмлађих изграђујемо свест о толеранцији, сарадњи – додали су присутни.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa