Инфо

28. мај 2019.28. мај 2019.
Вучић: Војска ће заштитити народ

Вучић: Војска ће заштитити народ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су у јутрошњој акцији косовске специјалне полиције на северу Косова ухапшене укупно 23 особе српске и бошњачке националности, и додао да смисао акције није била борба против криминала већ жеља да се заплаши српски народ и да се тамошње становништво криминализује.

У обраћању посланицима Скупштине Србије, Вучић је поновио да ће Војска Србије заштити народ ако додје до угрожаваја њихове безбедности и да је као врховни командант већ наредио подизање борбене готовости свих јединица.

"Желим да имате поверења у мене као председника Републике, гарантујем вам да ћемо сваку врсту наредјења које будем издао много пута промислити, али ако додје до ескалације сукоба и даљих напада на српки народ и живаљ, све што могу да вам кажем је: Србија ће победити", рекао је он.

Он је оценио да је намерно изабрано да се хапшења обаве у свим северним општинама због чега је српски народ на северу Косова узнемиренији него икада.

Вучић је рекао да је ступио у контакт с представницима Европске уније и бриселском администрацијом, односно посредницима у дијалогу, и да их је обавестио у свему што се дешава, али да су му они рекли да је реч о акцији против криминала.

Вучић је казао медјутим да је према подацима косовске полицијске службе на северу Косова најнижи ниво кирминала те да је борба против криминала само изговор за застрашивање Срба.

Он је навео да је било покушаја мадјарских трупа Кфора да се покрену, али их је командант НАТО спречио у томе и навео да се они не мешају у борбу против корупције и криминала.

Према Вучићевим речима, акција је покренута јутрос нешто пре 6 часова и да је косовска полиција ушла са укупно 73 возила на север, док још око 50 чека у јужном делу Митровице а око 15 у Србици.

"Потврдјено је хапшење 23 лица српске и бошњачке националности на територији три општине - Косовска Митровица, Лепосавић и Зубин Поток. Највише је реч о припадницима косовске полиције, као што смо и рекли пре 15 дана када смо алармирали јавност", рекао је он.

Вучић је рекао да Срби нису пружали никакав оружани отпор, али да су Албанци пуцали бојевом муницијом преко глава Срба који су протестовали.

"За сада нема погинулих. А у Косовоској Митровици су и пуцали на људе када су их Срби младићи гадјали камењем", рекао је он.
Он је казао и да је председник Косова Хашим Тачи јуче позвао Албанију на уједиње, и да то "значи да они хоће албанску границу према Србији на Копаонику".

"Граница може за неколико дана да нам се појави на Копаонику захваљујући Србима који су помагали, али ја могу да вам кажем: Неће бити великоалбанске границе на Копаонику", рекао је Вучић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa