Инфо

13. октобар 2016.13. окт 2016.
Корист од посете фамилији на селу

ЖИВИНАРСТВО, ХОБИ И ПОСАО

Према статистичким подацима више од половине Шапчана живи на селу а већина, од оне друге половине, има некога на селу. Баке и деке редовно се обилазе, а пружају и могућност за додатну зараду. Здрава храна је један од разлога да се слободно време усмери ка пољопривреди, када већ постоји могућност
Стручњак шабачке пољопривредне саветодавне службе Зоран Козлина сматра да је перспектива развоја села и у таквој, малој производњи. Живинарство, мале парцеле са поврћем, понеки товљеник, опоравиће кућне буџете и запуштена сеоска домаћинства.
- Код нас није много развијена производња у живинарству. Има неколико великих фарми а људи се баве у главном на начин да им је то додатна делатност или да је можда и хоби. На својим имањима имају мањи број живине и служи им да допуне буџет. Гаје на начин да половину користе да покрију трошкове гајења, а другу половину за своје потребе, потребне количине меса. То се донекле уклапа и са ситуацијом у ЕУ, када се ради о плановима за развој пољопривреде од 2014. до 2020. године. Један од стубова, како они то кажу пошто они развој своје пољопривреде гледају по стубовима и гранама, је да пољопривреда буде развијена и као допунска активност и као хоби активност. На тај начин она има, сем производње хране која ће бити непосредна и природна, и да кажемо ефекат у слободном систему држања као што је било раније и што је свакако добро за очување животне средине. Имаће и економску корист, каже Козлина.
Таква пољопривреда ће служити да се људи вежу за село, да се враћају на село бар повремено ако не и да заснују своје боравиште. Младе породице могу засновати своју егзистенцију на селу али и кроз утрошено слободно време у старачким домаћинствима могу остварити зараду.
- У том смислу живинарство може бити добро али у таквим околностима оно не може бити једини извор прихода. Сигурно може бити додатни извор прихода или може бити у саставу са неким другим врстама производње када се ради и о ратарству, повртарству и неким другим видовима сточарске производње. Озбиљније производње поготово са неким животињама, изискују и веће просторе за њихово чување и изискују веће улагање у стаје, потребу да се има механизација и све што је потребно да се припреме веће количине хране. Поготово када се ради о говедима. Говеда тешко да могу бити додатна делатност која се може обављати у неко слободно време . Сем живине могу и свиње донекле да се гаје у том систему . Држање једне крмаче чак. Није тешко направити услове за смештај једне крмаче и десетак товљеника свиња. Свакако бих препоручио, што примећујем да многи раде не само у смислу хобија, већ људи који су завршили неку своју животну активност, попут спортиста, често се одлуче за гајење оваца. Оно може бити јако добро. Битно је да за то не треба улагати много у објекте за смештај и релативно је лако обезбедити храну за овце. Можда је то једна од идеја. Мали су поседи, домаћинства и старачка. Добро је што се наставља брига за сеоска имања. Треба увек нагласити рурални развој, а он је код нас често запостављен. Зато бих и нагласио да су све идеје добре ако укључују да се човек враћа на своје село, да одржава имање да није запарложено и зарасло у коров. Када доноси економску добит још је боље, препоручује Козлина.
Бака и дека на селу су свакако услов пре свега што свака сточарска производња захтева надгледање и бригу 24 сата. Значи бака и дека не морају ништа да раде, само да су присутни и да вас у случају потребе обавесте да треба да дођете или реагујете.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa