Инфо

10. новембар 2016.10. нов 2016.
Мачва - сува земља на води

ТИФОН ДУПЛИРА ПРИНОСЕ

Заливање ратарских култура није у Мачви уобичајено, а они ретки који то чине нашли су просту економску рачуницу - дупло већи приноси за мали утрошак енергије. Драган Живановић из Табановића тврди да на 20 хектара које наводњава и примењује пуне агротехничке мере добија приносе као неко на 50 хектара.
- Рачуница је проста, у мом случају је 30 литара горива за хектар наводњавања док је са мање економичнијим заливањем до 60 литара. У сваком случају ћеш добити и квантитет и квалитет, ја сам добио 4 тоне по хектару више него они који нису заливали. Имам бунаре на дубини 10 до 12 метара. Када су бушили бунаре тражили су добар терен, а то је на тој дубини, добар терен у смислу да је крупан шљунак. Треба страшан бунар да би био економичан јер квалитетно заливање подразумева 35 литара по квадратном метру. Да би ишао са великом дизном треба ти доста воде, ако идеш са малом дизном остајеш два, три, четири сата дуже на истој њиви што поскупљује све, каже Живановић и додаје да је потребна и срећа када се буши бунар.
Његов први бунар, бушен пре четири године, морао је да се “бурла“. Вода је имала доста песка, а током самог процеса избачено је око три кубна метра песка. “Бурлање“ се врши компресором велике снаге а циљ је да се на дну бунара створи простор - цистерна - у коју ће вода долазити преко шљунка. Тако се добије чиста вода и филтери дуже трају. Ако вода садржи нечистоће, дешава се да и на 15 минута заливање стаје. Мада је Мачва богата водом, богата је и песком.
За право ратарско заливање потребан је озбиљан бунар са бар хиљаду литара у минути, да би био ефикасан и трошио мање времена пољопривредника.
- У време када се залива је жетва. Није то само пустиш тифон и ево заливам, то је процес. Ма мора да се пренесе, па развод па да се споји. Процес склапања и расклапања је три сата. Површина коју један тифон може да опслужује максимално десет хектара под условом да су добри бунари и да су њиве груписане, да си ефикасан. Ти можеш заливати сто пута, али ако не залијеш када је потребно, јул и август, џаба ти заливање. Најбитнија су та два залива,,,, а то су ударни термини жетве и јако је тешко распоредити време. Треба ти два живота - један да вршеш и други да дежураш поред машине да ти је неко не опељеши, прича Живановић.
Његов предлог је да се као погон за заливање користе старији модели трактора Урсус или Зетор, за које је битно да на почетку сезоне имају нову водену пумпу и нов вентилаторски каиш. И овде је економска рачуница битна. Агрегат за залив је скуп, десет до 12.000 евра. За тај новац може се купити солидан трактор 60-80 коњских снага чија функција неће само бити заливање већ и мањи радови. То је машина која сама себе исплаћује - за разлику од агрегата.
- Морамо искористити благодети наводњавања. У Мачви треба искористити бесплатне ресурсе. Да заливаш из бунара треба ти 30 посто енергије више него из отворене воде а са струјом то је 50 посто јефтиније али треба развући електромрежу па онда воду пустити у канале. Електромрежа и пуштање воде у канале, уз услов да вода буде здрава. Из појединих бунара у стању си да засланиш њиву и да је уништиш, да је засланиш са два залива и упропастиш. Вода из бунара ако није здрава боље је не заливати, наглашава овај мачвански пољопривредник.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa