Инфо

25. новембар 2010.25. нов 2010.
КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ

ЕФЕКАТ СТАКЛЕНЕ БАШТЕ

У последњих 100 година температура је порасла за 0,6 степени Ц, према предвиђањима ИПЦЦ предвиђа се даље загревање у размаку од 1.4 до 5.8 степани Ц до 2100.
Смањивање зелених површина, развој градова, индустрије и саобраћаја су знатно утицали на промену климе на Земљи. Загревање планете Земље настало поремећајем енергетске равнотеже познато је под називом „Ефекат стаклене баште“.
Ефекат стаклене баште настаје због тога што Земља и молекули у атмосфери апсорбују Сунчеву топлоту. Топлота која стиже са Сунца пада на Земљу, одатле се одбија и највећим делом одлази далеко од Земље. Али тако је било некад, међутим активности људи остављају велике „ожиљке“ на нашој планети. Гасови стаклене баште произведени људским активностима се испуштају у атмосферу и нарушавају равнотежу између енергије која долази на земљину површину и енергије која с ње одлази.
Коришћењем све већег броја различитих хемијских једињења у свакодневном животу људи су променили састав гасова у атмосфери наше планете. Ова промена хемијског састава атмосфере довела је до тога да, уместо да пропушта топлоту одбијену са површине, атмосфера почне да задржава одбијену топлоту. На овај начин се цела атмосфера све више загрева.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa