Инфо

6. април 2017.6. апр 2017.
НАЈЛЕПШИ СУ КАОНА И КОЛАЧИ
ФРАНЦУСКИ ПОСТДИПЛОМАЦ ПОСЕТИО ШАБАЦ У ПРОЈЕКТУ “ИНТЕРКУЛТУРЕ”

НАЈЛЕПШИ СУ КАОНА И КОЛАЧИ

Шабац је много лепши и интересантнији него што су ми рекли, навео је Иги. За ових неколико дана добили смо информације како је у Француској, какве могућности имају њихови студенти, какав је културни живот код њих, рекла је Биљана Дробњак мастер педагог Шабачке гимназије. Град ће се увек одазвати оваквим акцијама и у будућности још више подстицати волонтеризам, рекао је др Горан Стојићевић помоћник градоначелника
Гост Шапца прошле седмице био је постдипломац из Француске, Иг Фии, или српски, Иги. Преко пројекта Интеркултура дошао је крајем јануара у Београд да ради у канцеларији ове организације. Седам дана провео је у Шапцу, где се упознао са културом града, али и шабачким ученицима приближио своју.
Током свог боравка у Шапцу, Иги је посетио Библиотеку шабачку, Народни музеј, одржао је презентацију о Француској у Лазиној школи, присуствовао Српској вечери у Абрашевићу и у Галерији Културног центра имао презентацију на Француској вечери заједно са бившим и садашњим ученицима Гимназије који су имали програм на француском. Игијеви домаћини у Шапцу, професори Шабачке гимназије, организовали су и посету Тршићу.
-Нисам имао предрасуде, али сам мало знао о Србији. Више је то било из историјских и културних књига, јер се у Француској не говори много о Србији. Као ђак сам био на размени у Јужноафричкој републици и тамо упознао волонтере из Србије. Ово ми се учинило као лепа прилика да боље упознам вашу земљу. Шабац је много лепши и интересантнији него што су ми рекли. Свиђа ми се све што сам видео, а посебно Каона и колачи у посластичарници у хотелу “Слобода”, навео је Иги.
Мастер педагог Шабачке гимназије, Биљана Дробњак, објаснила је да Игијев боравак овде финансира “Ерасмус плус” који сарађује са канцеларијом Интеркултуре у Србији, а са којом Гимназија има сарадњу.
-За ових неколико дана добили смо информације како је у Француској, какве могућности имају њихови студенти, какав је културни живот код њих. Надам се да смо остварили добру сарадњу која ће се наставити, рекла је Биљана Дробњак.
Град Шабац увек подржава овакве и сличне пројекте. Помоћник градоначелника за образовање, др Горан Стојићевић, истакао је да се овако стиче права слика о некој другој држави. Изјавио је да му је веома драго што је гост из Француске одабрао да посети и Шабац током свог боравка у Србији.
-Веома је добро што Гимназија учествује у активностима у оквиру којих доводе људе из целог света да упознају Шабац, али и да ми сазнамо како они живе у својим земљама. Град ће се увек одазвати оваквим акцијама и у будућности још више подстицати волонтеризам, рекао је Стојићевић.
Као важан део свог посла при канцеларији Интеркултуре у Београду Иги је истакао прављење радионица и припрему будућих волонтера који одаберу да три месеца до годину дана проведу у некој другој земљи.
Професор Шабачке гимназије Синиша Мозетић сматра да Шабац постаје град света и да то треба да буде традиција. Навео је да је Гимназија иницијатор оваквих активности, али да настоје да у будућности то буде Град Шабац.
Млади Француз, пре Шапца је, поред Београда, где му је база, посетио Нови Сад, Зајечар и Горњи Милановац. Домаћин у Шапцу му је била породица Ивана Жунића. После Шапца отишао је у Суботицу, а велика жеља му је да посети Ниш.
Од рањеника до
студената
-Организација Интеркултура (АФС) постоји 101 годину. Око 60 земаља је укључено у њу. Све је почело када су добровољци из Америке у Првом светском рату, превозили рањенике у Француској са фронта до болнице. После рата наставила је са радом, али са циљем да млади људи упознају културе различитих земаља. Њих то ништа не кошта, а у земљи домаћина увек бораве у некој породици, објаснио је Синиша Мозетић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa