Инфо

13. јул 2017.13. јул 2017.
НЕМА ДИЈАЛОГА БЕЗ ЖЕНА
„КАРАВАН ДИЈАЛОГА“ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ШАБАЦ

НЕМА ДИЈАЛОГА БЕЗ ЖЕНА

Културни центар у Шапцу био је један од домаћина „Каравана дијалога“ који траје од 7. до 14. јула у организацији Мисија ОЕБС у Србији и на Косову.
Две мисије покренуле су иницијативу ,,Следите нас”, која окупља истакнуте жене из Београда и Приштине, ангажоване у политици, академској заједници, цивилном друштву и медијима у 2012. години и након тога. Академија дијалога за младе жене, годишњи програм обуке младих активиста и активисткиња из оба друштва који је одржан у Аустрији, директан је резултат ове Иницијативе.
Током једне недеље, караван са члановима ове иницијативе обилази различите градове и учествује на радионицама, дебатама, које су посвећене положају жена у друштву.
- Наш циљ је оснаживање жена у обе заједнице. Не може бити одрживог дијалога о било којој теми без укључивања свих сегмената друштва, а жене су његов значајан део. Жене могу и треба да доприносе, где год могу - рекао је амбасадор Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС на Косову.
У „Каравану дијалога“ активно је учествовала и градска одборница из Демократске странке Катарина Рувидић. Она је нагласила да су жене дискриминисане на свим просторима у свако време.
- Ако је истовремено жена припадница других дискриминисаних група, као што су лезбејке, транс-жене, бисексуалне жене, ромкиње, жене са физичким или менталним инвалидитетом, жене из руралних подручја... у том моменту бити жена значи бити део вишеструко дискриминисане групе која живи у изолованом свету у којем су јој ускраћене најосновније животне могућности, као што је гинеколошки преглед – истакла је Рувидић.
Она јер подсетила да су жене и даље чешће медицинске сестре него докторке, и секретарице него директорке.
- Када је у питању политика, иако у нашем друштву постоји чврсто укорењена предрасуда да је то мушки посао, ја верујем да су се жене избориле за своје место у политици. Као неко ко је постао одборница са 22 године, и пре свега као демократкиња, ја ћу наставити да се борим за права свих грађанки и грађана без обзира на пол, веру, сексуално или политичко опредељење – закључила је Рувидић.

МНОГО ТОГА ЗАЈЕДНИЧКОГ
Централна порука “Каравана дијалога” јесте да нагласи значај непосредне комуникације између младих и да покаже да млади из Београда и Приштине имају много више заједничког него што мисле. Током “Каравана дијалога”, активисти и активисткиње ће обићи: Београд, Нови Сад, Шабац, Панчево, Бујановац, Прешево, Партеш, Гњилане, Пећ и Приштину.


Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa