Инфо

3. август 2017.3. авг 2017.
ТЕСТИРАЊЕ НА ХИВ

Страх долази из незнања

Асоцијација Дуга је 28. јула организвала на Шабачком летњем фестивалу саветовање и тестирање на ХИВ. Невладина организација АД, чији је председник Александар Прица, се ангажовано и посвећено, схватајући значај ове акције, већ годинама бави тестирањем на ХИВ.
-Прошле године смо, на ШЛФ такође, три вечери радили и имали смо 78 саветованих и тестираних особа. Било је ту и људи из Шапца, али и оних са стране. Наш циљ у ствари јесте повећање видљивости и ове активности на јавним местима су нам јако битне. Доста људи који прођу добију наше материјале, не морају данас да се тестирају али у наредним данима или месецима када им буде затребала услуга саветовања и тестирања у сваком случају могу да нас позову и да дођу у наше просторије или да затраже да ми са нашом мобилном медицинском јединицом негде одемо на терен - истиче Александар Прица.
Освестити људе, информисати их посебно када су ствари од животног значаја у питању је јако битно. Страх долази из незнања, а то некада може да угрози људске животе. Разбијање предрасуда и информисање наших грађана је осим пружања било какве врсте помоћи, заправо и циљ активности Асоцијације Дуга.
-Оно што је битно рећи јесте да се заиста, у последњих неколико месеци, а нарочито после неких активности које имамо на терену, значајно повећава број особа које нас позивају са територије општине Шабац које желе да се саветују и тестирају. Посебно ми је драго што људи више не инсистирају толико да ми идемо на терен са нашом мобилном медицинском јединицом, већ им апсолутно није никакав проблем да дођу у канцеларије Асоцијације Дуга, која се налази у Јевремовцу. Мислим да људи у последње време немају толику одбојност према организацијама цивилног друштва колику имају према здравственим или неким другим институцијама и зато се код нас повећава број саветованих и тестираних особа. Оно што јесте добро и важно је то што се повећава број саветованих и тестираних особа баш из осетљивих популација, односно популација које би и требало да се саветују и тестирају - навео је Александар Прица.
На овогодишњој акцији, у првих сат времена, тестирање је обавило 6 особа из различитих градова, а до краја догађаја, у периоду од 5 сати, тестиране су 24 особе.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa