Инфо

16. новембар 2017.16. нов 2017.
ШЕЋЕРНА БОЛЕСТ ПОСТАЈЕ ЕПИДЕМИЈА
СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

ШЕЋЕРНА БОЛЕСТ ПОСТАЈЕ ЕПИДЕМИЈА

Светски дан борбе против дијабетеса, 14. новембар, активно је обележен и у Дому здравља “Др Драга Љочић” низом активности. Циљ је превентивно радити на томе да до болести не дође, а уколико се открије спречити компликације које могу да настану.
Доктори Дома здравља су у уторак у свим градским амбулантама пацијентима мерили шећер у крви, делили флајере, а др Гордана Петров Савић одржала је кретко предавање о шећерној болести. Такође, доктори и у градским и у сеоским амбулантама су радили скрининг на шећерну болест, а и лекари Службе кућне неге су својим пацијентима мерили шећер у крви. Активности су настављене и у среду када је патронажна сестра у Развојном саветовалишту одржала предавање трудницама о дијабетесу у трудноћи.
- Дијабетес добија епидемијске размере. Према подацима међународне федерације за дијабетес сваки 11. становник планете ће оболети од ове болести. Што се тиче наше земље, до сада је регистровано 710.000 оболелих од шећерне болести. Из тог разлога придајемо велики значај овом проблему. Радимо на раном откривању болести и када се открије трудимо се да спречимо настанак компликација. Лекари Службе за здравствену заштиту одраслог становништва раде скриниг на дијабетес. Тај скрининг подразумева попуњавање једног упитника за процену ризика ове болести, на основу чега доктор може да каже свом пацијенту колике су шансе да у наредних 10 година оболи од ове болести, објашњава директора ДЗ „Др Драга Љочић” др Јасмина Станковић.
Попуњавањем упитника за скрининг добијају се бодови. Уколико пацијент има мање од седам бодова, ризик за добијање дијабетеса је низак, између седам и 20 бодова је умерено висок, а преко 20 бодова врло висок. Директорка Станковић наводи да је 10 година дуг период и да се на основу резултата скрининга може реаговати и утицати на стилове живота пацијанта.
- Може се спречити настанак гојазности, утицати на промену исхране, на физичку активност, како не би дошло до настанка болести. Ако се болест јави опет су битни стилови живота, 50 одсто је важан начин живота, а 50 одсто коришћење редовне терапије, истакла је др Станковић.
Дом здравља има и Саветовалиште за дијабетес у ком раде три лекара од 12 до 14 сати сваког дана.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa