Инфо

16. новембар 2017.16. нов 2017.
„Лира“ побрала симпатије гостију
КОЦЕЉЕВАЧКИ ОСНОВЦИ НА ЦЕРЕМОНИЈИ ПОВОДОМ ПОСЕТЕ ТУРСКОГ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈИ

„Лира“ побрала симпатије гостију

Хор, који бележи пет година постојања, првобитно основан у виду школске секције. Идеја била извођење жанровски различитих композиција на сада већ више од десет светских језика
Дечји хор коцељевачке основне школе “Лира” био је део протокола приликом недавне званичне посете Србији турског председника Ердогана. Према речима професора музичке културе Ивана Марковића хор је за само три дана успео да научи турску химну и изведе је заједно са српском на церемонији отварања дома за одојчад и незбринуту децу на Врачару у чију је реконструкцију инвестирала турска агенција ТИКА. Овом догађају уз министре и државнике двеју земаља присуствовале су и прве даме Србије и Турске. Наступом хор “Лира” побрао је велике симпатије гошће из Турске Емине Ердоган која је на изузетан начин указала поштовање члановима и руководиоцу овог дечјег хора.
–Овакав наступ је од историјског значаја не само за хор већ и за ОШ “Мића Станојловић” и место Коцељеву. Деца константно утичу на позитиван тренд развоја музичког образовања и значај хора као институције у школи - сматра професор Марковић.
Убрзо након тога “Лира” је добила позив да буду део церемоније обележавања Дана Републике Турске у Београду. Деца су поново била на висини задатка и изузетним наступом оправдала указано поверење домаћина. Међу онима који су упутили комплименте хору био је и домаћин свечаности, турски амбасадор у Србији Танзу Биглић који је оценио да је наступ хора који изискује велики професионализам и рад био изузетан.
–Овим смо показали да је све могуће, да се радом, редом и дисциплином може далеко стићи и да нема нерешивих задатака, иако деца потичу из мале средине каква је Коцељева. Поносан сам на учинак и сигурно ћемо наставити свој лет ка новим културним освајањима - изјавио је професор Марковић који се потрудио да свом хору буде што бољи менаџер те је путем интернет презентације приказао успешне изведбе коцељевачких основаца.
На тај начин приказали су широком аудиторијуму колико могу а снимци на YоуТубе каналу препоручили су их организаторима ових значајних догађаја.
Хор, који бележи пет година постојања, првобитно је основан у виду школске секције. Идеја је била извођење жанровски различитих композиција на сада већ више од десет светских језика.
–Циљ овако постављеног начина рада је, пре свега, одазивање већег броја талентоване деце у хор али и упознавање са осталим језицима сем оних који су стандардно присутни у школама. Деца у хору могу да се упознају са изузетним композицијама из Израела, Турске, Грчке, Јапана, Кине - објашњава руководилац хора.
Осим што се деца сусрећу са различитим начинима вокалне интерпретације, потребно је уложити велики труд у савладавање акцената, правилан изговор обојен увек другачијим карактером вокалних извођења, у зависности из које земље композиција води порекло.
Велики број наступа у протеклих пет година резултирао је да хор “Лира” буде све бројнији. Само у протеклој школској години хор је одржао пет солистичких концерата и придобио сјајне критике ваљевске и новосадске публике.
В.Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa