Инфо

30. новембар 2017.30. нов 2017.
Повећање знања о зеленој економији
У ЦСУ ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ “ОД ПРИМЕНЕ ДО ПРОМЕНЕ”

Повећање знања о зеленој економији

Протекле седмице у Центру за стручно усавршавање одржана је конференција поводом презентације пројекта “Од примене до промене - Ресурсно ефикасне заједнице у Републици Србији”. Пројекат је презентовала Невена Божић, координатор пројекта, а о Ресурсно ефикасним локалним заједницама и енергетској одрживости говорили су проф. др Јордан Алексић, проф. др Златко Драгосављевић и Слободан Јеротић, енергетски менаџер Града Шапца.
Пројекат је реализовао УНЕЦО у сарадњи са Институтом за биоекономију, одрживу пољопривреду и примењену екологију, а уз подршку Министарства за заштиту животне средине.
Проблем одсуства енергетских задруга, одсуства свести о лошој пракси на пољопривредним газдинствима у погледу енергетске одрживости и заштите животне средине, као и неадекватношћу стратешког и правног оквира у овој области су ставке којима се пројекат бави. Пројекат треба да утиче на стварање подстицајног окружења за развој зелене економије у области коришћења биомасе, кроз свеобухватну промоцију успостављања енергетских засада и удруживање локалних актера у енергетске задруге.
Циљ пројекта према речима Невене Божић је повећање знања у области зелене економије, као и подизање нивоа знања наших грађана о значају енергетске ефикасности, односно о значају ресурсно одрживих локалних заједница у Републици Србији.
- Акценат пројекта јесте на формирању енергетских задруга које нажалост у Републици Србији правно нису довољно ефикасно дефинисане и регулисане. Пошто је Град Шабац један од напреднијих градова стављајући акценат на то, имамо за циљ кроз разговоре са привредом, са јавним сектором као и са цивилним сектором да дођемо до решења која су применљива у овом граду – истакла је Невена Божић.
Према речима Слободана Јеротића, за Град Шабац, пројекат је интересантан са више аспеката.
-Осврнућу се конкретно на оно чиме се ја бавим, а то је енергетика. Имамо више пројеката који се тичу енергетике и битно нам је да енергетски извори и енергетски ресурси буду искоришћени на оптималан и одржив начин. Пре свега што се тиче расположивости горива, цене енергије и горива а наравно, морамо да водимо рачуна и о утицају на животну средину. Када све те сегменте повежемо, јако је битно да овакве пројекте развијамо и да они постоје – истакао је Слободан Јеротић и додао да смо ми, гледајући пројекте које Град Шабац спроводи већ у Европској унији.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa