Инфо

30. новембар 2017.30. нов 2017.
ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРИРУЧНИКА “БЕЗБЕДНОСНА КУЛТУРА” АСОЦИЈАЦИЈЕ ДУГА СА МИСИЈОМ ОЕБС

Насиље није само физичко

Асоцијација Дуга је у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији, израдила приручник за Безбедносну културу за ЛГБТ младе. Тим поводом је у Синагоги, у Шапцу одржана промоција приручника. Приручник је издат 2017. године, а промоција у Синагоги је десета по реду.
У Србији је термин безбедносна култура још увек мало познат, а још мање је познат онима којима је најпотребнији. То су припадници посебно рањивих група, нарочито млади. Овај пројекат бави се управо промоцијом концепта безбедносне културе младих ЛГБТ особа, а у склопу њега је поред публиковања приручника, одржано десет радионица са ЛГБТ популацијом.
Под безбедносном културом подразумевамо безбедносну активност која изражава спремност деловања и понашања у складу са стеченим знањима и вештинама, као и у складу са прихваћеним вредносним ставовима.
- Огледа се у препознавању опасности, реаговањем на њу, избегавањем опасности, отклањањем или упућивањем на оне субјекте који ће професионално реаговати и сачувати угрожене вредности. Безбедносна култура представља скуп усвојених ставова, знања, вештина и правила из области безбедности, испољених као понашање и процес, о потреби, начинима и средствима заштите личних, друштвених и међународних вредности од свих извора, облика и носилаца угрожавања, без обзира на место или време његовог испољавања – наводи Прица.
Према речима Александра Прице, ово је наставак пројекта који је Асоцијација Дуга са Мисијом ОЕБС у Србији реализовала 2016. године.
-На округлим столовима у десет Полицијских управа у Србији, радећи са 62 полицијска службеника, дошли смо до података који су нам помогли да осмислимо четворогодишњи стратешки план, а који већ у првој мери предвиђа и све активности овог пројекта - истиче Александар Прица.
Када је насиље у питању веома често се препознаје само физичко али не и економско, психичко и сексуално насиље. Овај приручник би требало свима да помогне у препознавању ових врста насиља. Истраживања Центра за Социјални рад Ниш “Стигматизација младих ЛГБТ особа од стране државних институција” показује да чак 68 одсто младих ЛГБТ особа доживљава насиље, а њих 57 доживљава континуирано. Ово истраживање, показало је да је само 16 одсто особа пријавило насиље, а да 85 одсто њих нема поверење у институције.
Како истиче Александар Прица, пројекат би требало да подигне знање и вештине младих ЛГБТ особа, да саме превенирају могућност да доживе насиље и то применом безбедносне културе.
-Приручник треба да помогне, не само ЛГБТ особама већ и свим другим који су често у ситуацији да доживе насиље, да превенирају могућност да им се то деси у будућности. Осим саме могућности превенирања насиља, оно што је јако битно у овом приручнику јесте да могу да се науче да препознају различите видове насиља, коме могу насиље пријавити и које су то надлежности институција када је пријављивање насиља у питању - истакао је овом приликом Александар Прица председник Асоцијације Дуга и додао да свако ко жели да прочита приручник може да га нађе на сајту Асоцијације Дуга.
Оно што у будућности Асоцијација Дуга планира, јесте промоција приручника безбедносне културе на територији Шапца, не само за ЛГБТ особе већ за комплетну популацију, а нарочито за особе које су чешће у прилици да трпе насиље.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa