Инфо

14. децембар 2017.14. дец 2017.
Опасност иза сваког клика
Предавање о сајбер безбедности за малишане и родитеље

Опасност иза сваког клика

У циљу подизања свести, како најмлађих, тако и родитеља, о опасностима и предностима деце на интернету за школарце у општини Богатић организована је серија предавања. Катарина Јонев из Београда, недавно је ученицима Мачванске средње школе представила које опасности на интернету вребају децу и одрасле, шта је сајбер насиље и како се заштитити од њега, коме пријавити узнемиравање на интернету, док су данас предавању присуствовали ученици ОШ „Мика Митровић“.
Катарина наводи да на овим предавањима покушава додатно да анимира и родитеље да се, не само кроз контролу и надзор, охрабре да заједно са својим дететом направе прве сајбер кораке. Да знају да је тај простор понекад опасан, јер прете и сајбер криминалци и педофили, пуни злих намера, али да уз правилно коришћење он може донети велики број бенефита - дете може да научи језике, чита књиге и комуницира на цивилизован начин, без употребе насиља.
„Деца су до сада одлично реаговала. Ово је интерактивно предавање, јер сматрам да је јако битно чути повратну информацију и њихово мишљење. Ово јесте мала средина, али сајбер простор не зна за физичке границе, тако да су деца угрожена подједнако у Београду, Богатићу, Новом Саду, Атини, Њујорку и слични проблеми се манифестују у свакој средини. Јако их је битно упозорити, али и чути каква искуства они имају. Рецимо, на данашњем предавању основцима од првог до четвртог разреда видела сам да се готово 80 одсто деце јавило да има профиле на друштвеним мрежама. Ми им не можемо рећи да избришу своје профиле, али их можемо усмерити како на паметан начин да формирају своје сајбер идентитете и како да раздвоје стварни, физички од сајбер живота, то је главна поента ових предавања“, објаснила је Катарина Јонев, дипломирани политиколог за међународне односе, мастер Међународног права, на докторским студијама Факултета безбедности.
Наредних дана предавања о безбедности деце на интернету чуће и основци у осталим школама у општини Богатић.
Извор мацваинфо.рс

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa