Инфо

14. децембар 2017.14. дец 2017.
ВИТАМИНИ ЗА ЛЕПШИ ИЗГЛЕД КОЖЕ

Једноставно и ефикасно

Бројни витамини врло ефикасно утичу на квалитет, здравље и лепоту наше коже. Витамини који побољшавају изглед и квалитет коже су витамини Ц, Е, А, К и Б комплекса.
Витамин Ц
Међу најважнијим дерматолошким открићима је антиоксидативна моћ витамина Ц, који се супротставља штетним утицајима насталим претераним излагањем коже сунцу. Слободни радикали, настали излагањем коже сунцу, оштећују колаген и еластин, влакна која одржавају структуру коже, доводећи до појаве бора, флека, преканцероза или других знакова старења. Да би били сигурни да уносите довољну количину витамина Ц једите намирнице као што су паприка, броколи, купус, карфиол и цитрусно воће.
Витамин Е
Као и витамин Ц и овај веома моћан антиоксиданс помаже у отклањању штетних утицаја на кожу изазваних излагањем сунцу. Узимањем 400 јединица витамина Е дневно смањује се канцерогено оштећење ћелија под утицајем сунчевог зрачења. Витамин Е такође помаже у смањењу бора на кожи, налази се у биљним уљима, језграстом воћу, семенкама, маслинама, спанаћу. Тешко је добити довољну количину овог витамина путем хране, па се препоручује узимање додатака дневно до 400 јединица. Веће дозе од прпоручених могу бити штетне јер доводе до повећаног крварења.
Витамин А
Ако је ниво витамина А у вашој исхрани довољан и избалансиран, није потребно коришћење суплемената са витамином А који чак могу имати и супротан ефекат у виду појаве сувоће и љуспања коже. Витамин А у умереним количинама потребан је за процесе обнављања ткива коже. Воће и поврће препуни су бета каротена који се у организму метаболише у витамин А.
Витамини Б комплекса
Када је у питању кожа најважнији из групе Б витамина је биотин (Б7), хранљива материја која чини основу наше коже, ноктију и ћелија косе. Без довољне количине овог витамина развија се запаљење коже у облику свраба, перутања, некада и губитка косе. Чак и благи недостатак биотина може изазвати симптоме. Биотин се налази у многим намирницама, највише у бананама, јајима и пиринчу.
Витамин К
Као хранљива материја која је важна за заустављање крварења, витамин К нема значајнији ефекат на кожу уколико се уноси храном. Нека истраживања указују да витамин К може утицати на смањење тамних колутова око очију и модрица на кожи. У облику крема витамин К се комбинује са витаминима А, Ц и Е како би се постигао наведени ефекат.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa