Инфо

21. децембар 2017.21. дец 2017.
УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА 2018.
ОДРЖАНА 19. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА 2018.

Укупан износ буџета 3.150.779.000 динара. Поред буџета усвојени и ребаланси програма пословања за ЈКП “Водовод Шабац”, ЈП “Инфраструктура Шабац”, ЈКП “Стари град” и ЈКП “Топлана Шабац” Именован је нови в.д. директор Шабачког позоришта. Ту функцију ће убудуће врштити Александар Станковић
На 19. седници Скупштине града, одржаној у понедељак, усвојен је буџет за 2018. годину. Одборници су гласали за укупно 29 тачака којима се регулише рад јавних предузећа и установа и живот у граду.
Укупан износ буџета је 3.150.779.000 динара. Опозиција је критиковала буџет зато што није развојни, док је градоначелник образложио да се водило рачуна да се најважније ствари одрже на високом нивоу и да има довољно новца за квалитетне пројекте. Примедбе опозиције ишле су на рачун тога што је буџет најнижи од када је Небојша Зеленовић градоначелник, да су смањена издавања за пољопривреду, као и што је наважнија инвестиција линија муља.
-Српска напредна странка није гласала за буџет за 2018. годину јер мислимо да је катастрофалан. Од када је Небојша Зеленовић градоначелник ово је најнижи буџет. Мислимо да је лоше направљен. Нема инвестиција. Главна инвестиција је линија муља од 120 милиона динара. То је понижавајуће за овај град. Само око једна трећина тог износа је предвиђена за пољопривреду. Одвојена су средства за неке ствари које уопште не треба да се финанисирају из буџета града. Мислимо да је буџет на штету грађана, рекао је шеф одборничке групе СНС у градској скупштини Александар Пајић.
Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић, изјавио је да није задовољан начином на који су одборници опозиције расправљали о овој теми и сматра да је то далеко од нивоа који град Шабац заслужује. Истакао је да ниједног тренутка није чуо како треба да изгледа буџет и да опозиција није поднела ниједан амандман на њега.
-Водили смо рачуна да оно што је најважније, а то су пре свега развој града, образовање, култура, наука, одржимо на високом нивоу и да имамо довољно новца за квалитетне пројекте. Поново одвајамо 20 одсто за образовање, 5,4 одсто за социјалну заштиту, 5,2 одсто за спорт. Имаћемо мање капиталних инвестиција, али то је због тога што смо одлучили да прво испунимо преузете обавезе које имамо у преговорима о европским пројектима, рекао је градоначелник и додао да је јако велики захват завршити линију муља на Постројењу за пречишћавање отпадних вода.
Градоначелник је подсетио да је Европа до сада дала око 20 милиона евра за овај пројекат, а да је сада дошао ред да држава да свој део.
-Како држава то није могла сама поделили смо трошак. Ми својим средствима градимо инфраструктуру Електропривреде Србије. Одвојили смо новац да урадимо Трафо 5. Такође смо определили и средства за изградњу саобраћајне инфраструктуре за Луку у Шапцу, рекао је Небојша Зеленовић.
Поред буџета усвојени су и ребаланси програма пословања за ЈКП “Водовод Шабац”, ЈП “Инфраструктура Шабац”, ЈКП “Стари град” и ЈКП “Топлана Шабац”.
Именован је нови в.д. директор Шабачког позоришта. Ту функцију ће убудуће врштити Александар Станковић. Такође је именован и директор ЈКП “Паркинг”. Како се на конкурс пријавио само Бојан Калановић, досадашњи директор, он ће и надаље обаваљати ту функцију.
Усвојен је Локални акциони план запошљавања. Њим је предвиђено осам мера за које је издвојено укупно 35 милиона динара. Подстицаће се запошљавање жена старијих од 58 година и мушкараца старијих од 60 као и особа са инвалидитетом. Предвиђене су обуке за повећање могућности за запошљавање, стручна пракса за студенте економског факултета и професионалне обуке кроз радну праксу. Такође, поново је предвиђен програм подршке предузетништву кроз плаћење рачуноводствених услуга. Биће организовани јавни радови, а и 2018. ће се подстицати запошљавање медицинских радника.
Усвојена је и одлука о условном отпису законске затезне камате на накнаду, односно допринос за уређивање грађевинског земљишта. Изгласано је и више тачака које се односе на рад Градске управе, као и неколико урбанистичких одлука. Такође, измењени су и састави Управног одбора Апотека “Шабац” и Центра за стручно усавршавање, као и школски одбори ОШ “Јанко Веселиновић” и ОШ “Свети Сава”.
Говорница трпи све
Расправа се и овог пута мало удаљавала од теме, тако се могло чути колико је битно да савске рибе пију чисту воду и да ли ветеринарски техничар запослен у Дому здравља “штроји кучиће” у близини ове зграде.
-Свако заседање обележи расправа и важно је да сваки одборник има прилику да изнесе своје мишљење. Волео бих да излагања буду аргументована и поткрепљена чињеницама. Међутим, увек се мало оде од теме. Важно је да је све у добрим оквирима и да грађани могу да оцене колико ко заступа њихове интересе, изјавио је председавајући Скупштином Немања Пајић.

Предлози Напредњака опет одбијени
Одборници СНС, као и на прошлој седници, поново су имали више предлога за допуну дневног реда. Одборник Горан Мијаиловић тражио је смену директора ЈКП “Топлана” Александра Продановића. Боса Крсмановић, одборница ПУПС тражила је да се по узору на Београд и у Шапцу уведу сениор картице за пензионере. Један од предлога одборника Јакова Јаковљевића био је да се укине повраћај средстава од пореза у месне заједнице.
Ни један од ових предлога није уврштен у дневни ред.
М. Мијаиловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa