Инфо

21. децембар 2017.21. дец 2017.
МИ СМО ДОБРЕ КОМШИЈЕ
ПРИМЕНА НОВОГ ЗАКОНА О СТАНОВАЊУ И ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА

МИ СМО ДОБРЕ КОМШИЈЕ

Прошле недеље истекао је рок у којем су станари зграда били у обавези да изаберу управника и поднесу захтев за регистрацију стамбене заједнице. У коцељевачкој општини од 20-ак зграда први су то учинили власници станова у Душановој 35.
–Наша зграда је једна од ретких која је нон-стоп функционисала као један кућни савет, једино што нисмо имали облик правног лица. Међутим, били смо сложни што се тиче уређења како унутрашњости зграде, тако и дворишта. Уредили смо јавну површину, посадили цвеће и зеленило. Ми смо први, поштујући закон и имајући председника кућног савета, сада управника савета заједнице, одмах приступили примени одредаба и поднели захтев за регистрацију стамбене заједнице Душанова 35 у којој има 14 стамбених јединица и један пословни простор. У суштини ово за нас неће бити нека велика промена јер смо и до сада били пример добре праксе и добросуседских односа - изјавио је један од станара ове зграде Сретен Лазаревић и изразио наду да ће нови закон допринети још бољем функционисању.
Улога комуналне и грађевинске инспекције у области контроле биће значајна, јер ће инспектори посетити станаре зграда које до сада нису поднеле захтев за регистрацију и предочити власницима станова шта је неопходно да учине како би испоштовали законску процедуру, постали правно лице и нашли се у државној евиденцији стамбених заједница. У супротном ће држава, преко јединица локалне самоуправе, именовати управника чије ангажовање ће пасти на терет власника станова.
Зоран Ивковић, регистратор стамбених заједница за општину Коцељева и виши референт за послове урбанизма и грађевинарства оценио је да је нови закон о становању и одржавању зграда у суштини добар те да верује да ће колективно становање довести у ред.
–Допринеће побољшању квалитета живота у овим објектима и довести до тога да нам зграде не буду руине. Свакако је боље да станари имају управника изабраног међу њима који ће бити волонтер, а да средства која ће издвајати на месечном нивоу и која ће бити симболична, усмеравају на одржавање зграде - рекао је Ивковић.
Колико ће комшије издвајати на месечном нивоу за поправке, уређење и одржавање објеката за колективно становање зависиће и од старости зграде, њене величине, броја станара итд.
–До сада су људи сматрали да ће неко други уместо њих да одржава зграду што није логично, јер ако смо купили станове купили смо и заједничке просторије, фасаду, кров и оџак, и олук и громобран, без обзира на ком спрату станујемо - истакао је Ивковић.
Последња зграда за колективно становање у Коцељеви изграђена је 90-их година прошлог века, али стручњаци тврде да је урађена неквалитетно за разлику од неких које су подигнуте и двадесетак година пре, попут оне у центру у Немањиној улици. Одржавање се до сада разликовало од зграде до зграде и све је зависило од тога колико су људи који у њима живе били заинтересовани да сами себи обезбеде боље услове за живот. Тек је неколицина оних које су могле да се похвале добрим одржавањем.
Питање одржавања више није препуштено доброј вољи станара већ су у обавези да се старају о објекту као и да имају управника. Уколико се деси да неко од станара одбија да издваја средства за заједничко улагање и одржавање, посао ће обављати судски извршитељи.
Готово је извесно да више неће бити несложних комшија и немарних станара.

В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa