Инфо

4. јануар 2018.4. јан 2018.
Одлично за вас, најбоље за вашу децу
ШКОЛА ЈАХАЊА У СРЕДЊОЈ ПОЉОПРИВРЕДНОЈ:

Одлично за вас, најбоље за вашу децу

Вратите себи дух младости, а млађим нараштајима веру у личне способности
Припадницима тзв. средње генерације, стасалим у време опште популарности вестерн филмова је више него познато да су “главне дасе” помоћ у прави час добијале углавном од својих коња, никако од “фенси” техничких помагала или натприродних моћи стечених услед мини нуклеарне катастрофе, односно дебакла лабораторијског експеримента. Исти ти, који су се у својим дечјим данима делили на “каубоје и Индијанце”, данас често “муку муче” са својим млађим нараштајима не би ли их одвојили од екрана лаптопова и из виртуелног света “извукли” у стварност, усадили опште људске вредности и најбитније: улили им веру у себе.
За све који су се препознали у претходном пасусу, можда је најбоље решење Школа јахања. Иако, звучи као питање, верујте нам да се у овом случају, заправо, ради о констатацији и то по више основа.
За најбоље услове не морате ићи далеко. Професионална Школа јахања налази се само неколико километара од центра града. У дворишту Средње пољопривредне школе. Предиван природни амбијент, јуна 2016. је употпуњен Халом за јахање, те се тренинзи, на опште задовољство, одржавају и током зимских месеци.
-Већина наших суграђана када помисле на јахање, на памети има природу и лепо време, али чињеница је да се тренинзи и током зиме несметано одвијају у затвореном. Лоши временски услови нам не ометају рад, а деца су, као и сви остали полазници, заштићени од хладноће - објашњава директор шабачке Пољопривредне школе Предраг Савић.
Веома битна ставка је да не постоји старосни лимит. Односно, за разлику од бројних спортова где сте условљени младошћу, рекреативним јахањем може се бавити свака здрава особа од пет до шездесет и пет година, па и навише. Битно је само да кренете, а даљи напредак је у складу са индивидуалним могућностима и афинитетом.
-Питање је само да ли желите чисто рекреативно да се бавите овим спортом, или имате и такмичарске амбиције. Код коњичких спортова имате могућност и једног и другог. Наиме, постоје дисциплине где можете да се такмичите и после четрдесете године живота. Оно на шта смо у овом тренутку посебно поносни је наша екипа препонаша где у јуниорској конкуренцији имамо Огњена Јанковића и Марију Петровић, а у категорији деце Саву Марковића, Наталију Ђурић и Исидору Савић. До сада су учествовали на неколико турнира и били изузетно запажени, а од овог пролећа, почеће и
званично да се такмиче – наводи Савић.
Полазницима је на располагању једанаест грла, различитог темперамента. Шансе да нађете баш вашег Џоли Џампера (за неупућене коњ стрип јунака Таличног Тома прим.аут.) и са њим кренете у сопствену авантуру, су више него одличне. Али, пре него што се осмелите сами на коњу да “покорите свет”, неопходан вам је надзор и вођство стручњака. Наиме, и у овом спорту од непроцењивог значаја је професионалност тренера. Он је тај који вас води, којег слушате да би сузбили евентуалне страхове, који вас упућује у тајна знања синтагме “бити на коњу” у буквалном и у фигуративном смислу.
-Тренер је најбитнија карика. Са њим прелазите етапу по етапу, он вам помаже да успоставите неопходну везу са коњем, бодри вас и безбедно води у процесу учења - каже наш саговорник и додаје да у њиховој школи са полазницима раде искључиво врхунски познаваоци коња који своја знања константно обогаћују у земљи и иностранству.
Међутим, свим наведеним нису исцрпљени разлози зашто би после празника требало да кренете на јахање. Наиме, само дружењем са коњима остварићете бројне психофизичке благодети. Опште је познат податак да рад са њима између осталог повећава емпатију и степен брижности код деце, лечи поремећаје савременог доба: стрес, нервозу, анксиозност, учи нас невербалном испољавању емоција...
Упркос код лаика устаљеном мишљењу да у овом спорту “коњ све сам уради”, истина је сасвим другачија. Односно само садејство јахачеве воље и тела са карактером и телом коња води ка покрету, а да бисте стигли до њихове симфоније морате исткати посебну емотивну нит са племенитом животињом која вас носи. Трошите велики број калорија и активирате мишиће целог тела, чак и оне за које нисте претпостављали да постоје.
Када у свему томе успете, преплавиће вас осећај необуздане моћи, потпуне слободе, постаћете овисници о налетима адреналина, јахање ће постати незамењив део вашег живота.
За детаљније информације о терминима
позвати на број телефона 015/344-583 или се обратити директно тренеру Милошу Макевићу на 064/146-9235.


Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa