Инфо

18. јануар 2018.18. јан 2018.
Заштитити колонаду
АРХИТЕКТЕ ДАЛЕ СВОЈЕ
МИШЉЕЊЕ

Заштитити колонаду

Поводом могуће реконструкције простора испред Старе робне куће за мишљење смо питали шабачке архитекте. Овом приликом изразиле су заједничку жељу да се овај простор заштити.
Како смо писали у претходном броју, фирма “Леон” која је купила зграду планира да зазида простор до стубова у пешачкој зони. Одобрење од града нису добили, али се чека одлука надлежног Министарства.
-Као урбаниста сматрам да треба очувати оно што је интерес грађана, а то у овом случају дефинитивно јесте амбијентална целина коју имамо у нашој пешачкој зони. Грађани воле да је користе и сви смо поносни на њу. Јако ми је драго да је град стао иза овога. Струка такође има такво мишљење да овај простор треба да сачувамо за грађане. Када је рађена реконструкција главне Пешачке зоне овај простор је третиран интегрисано и сматра се њеним неодвојивим делом. Наша дужност је да се боримо да га таквог сачувамо и даље, истакла је Ксенија Лукић Маровић, урбаниста сарадник у Кабинету градоначелника.
Архитекта Миомира Васовић сматра да колонада треба да остане део простора у јавној употреби, те да је и функционално усклађена са том идејом.
-Овај простор представља заштиту од сунца и ветра. Људи воле да стану ту и попричају. Колонада је постала део амбијенталне вредности града. Била би штета, а помало и лични интерес зазидати је, истакла је Миомира Васовић.
Јана Богдановић, такође архитекта сложила се са својим колегиницама у мишљењу да стари изглед простора испред Старе робне куће треба сачувати.
-Штета би била да се ова амбијентална целина угрози и да се слика града, која је препознатљива деценијама, наруши. Не би требало дозволити да се уради та доградња, истакла је Јана Богдановић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa