Инфо

18. јануар 2018.18. јан 2018.
ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ ЈОШ НИСУ БЕЗБЕДНИ
ДВЕ ГОДИНЕ ОД УБИСТВА МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ ЉУБИНКЕ ПОПОВИЋ

ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ ЈОШ НИСУ БЕЗБЕДНИ

Пре две године на свом радном месту убијена је медицинска сестра Љубинка Поповић. Њу је ножем убио Вукашин Вилотић из Бојића који је после тога изашао и сео у чекаоницу. Виши суд у Шапцу убицу је осудио на 30 година, али пре неколико дана Апелациони суд у Новом Саду суђење је вратио на почетак.
Запослени у Дому здравља “Др Драга Љочић” у петак су минутом ћутања подсетили на овај трагични догађај. Одржана је и конференција за медије на којој је помоћник директора Дома здравља др Дејан Павловић предложио мере којима би се повећала безбедност здравствених радника док су на послу.
Павловић је истакао да се не сме чекати да се понови насиље над здравственим радницима да би се поново узбуркала јавност, а да се онда поново ништа не промени. Затражио је да се предузму мере које ће могуће починиоце оваквих дела одвратити од тога, али и мере које ће смањити незадовољство радника стањем у здравству.
-Тражимо да се здравственим радницима додели статус службеног лица. На овом пољу се ништа није десило и поред бројних најава највиших државних званичника пре две године. Очекујемо да наше Министарство издвоји материјална средства за постављање савремених видео надзора и тзв. “паник тастера”. Један број ових тастера је добијен и код нас га има само у Хитној помоћи, а то није довољно, рекао је Павловић.
Сматра да је главни узрок насиља према здравственим радницима незадовољство пацијената. Промени тога допринело би и када би се из здравственог система искључили појединци који својим нестручним и коруптивним радом нарушавају углед целокупне струке.
-Недовољан је број лекара и техничара, као и лекара специјалиста. Систем је неприлагођен старосној структури становништва. То доводи до веома дугих листа чекања. Мора се укинути забрана запошљавања здравствених радника да би систем функционисао на прави начин, навео је Павловић.

М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa