Инфо

18. јануар 2018.18. јан 2018.
СИНДИКАТИ У ЈАВНИМ КОМУНАЛНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА:

ДЕМАНТИ

Поводом нетачно изнетих информација на конференцији за новинаре одржаној у градској кући 05. 01. 2018. год од стране градоначелника Града Шапца Небојше Зеленовића, обавештавамо вас следеће:
- Нетачни су наводи градоначелника да је захтев запослених у јавно комуналним предузећима нелегитиман. Израз „нелегитиман“ представља нешто што је противзаконито; захтев може бити нереалан а у датом случају није нереалан а још мање нелегитиман. Наиме, 23. 03. 2017. год. и 18. 12.2017. год. су потписани Анекс И и Анекс ИИ Посебног колетивног уговора за јавна предузећа у комуналној делатности на територији Републике Србије, („Сл.гласник РС“ бр. 27/15 и 36/17.), којим је измењен Члан 67. став 5 ПКУ и додат нови став 6 наведеном Члану. Изменама је предвиђена исплата солидарне помоћи, а не како градоначелник наводи „13 плата“. Исплата је предвиђена у циљу побољшања изузетно тешког материјалног положаја запослених у јавним предузећима која се баве комуналном делатношћу, јер једино јавна комунална предузећа на локалном нивоу неће добити повећање зараде. Подсећамо да се умањење зараде од 10% односило и односи се даље на јавна комунална предузећа. Такође, Анексом ИИ је прописана обавеза за Послодавца да планира и запосленом исплати солидарну помоћ за 2018. год., о чему су градоначелник и директори јавних предузећа обавештени дописом Министарства привреде број 023-02-20161/2017-09 од 22. 12. 2017. год. Имајући у виду обавезност примене наведене одредбе, Синдикати су се дописима обратили директорима јавних комуналних предузећа, али су обавештени да солидарна помоћ ни за 2017. ни за 2018. год. неће бити исплаћена, стога су радници ЈКП „Стари град“ 05. 01. 2018. године као највећег предузећа у граду одржали једносатни штрајк упозорења. На дописе које су синдикати слали градоначелнику и Градском већу, није никада одговорено у писаном облику како је предвиђено Законом. Градоначелник Небојша Зеленовић је истог дана када је одржан протест одржао конференцију за штампу на којој је истакао да захтеви радника јавних комуналних предузећа неће бити испуњени.
-Нетачни су наводи градоначелника да би исплата солидарне помоћи утицала на повећање цена комуналних услуга јер никада у историји комуналних предузећа цене комуналних услуга нису повећане због зарада запослених већ из других разлога (повећања обима услуга, проширења сектора, измештања депоније, регионалне депоније, повећање цене енергента, прављење фабрике за отпадне воде итд). Напомињемо да је у другим градовима у Србији исплаћена солидарна помоћ за 2017. год. и предвиђена за 2018. год. без повећавања цене комуналних услуга.
- Зараде запослених у јавним комуналним предузећима су, за врсту посла који обављају, изузетно ниске и неумесно нам је да их поредимо са другима због специфичности посла и ризика који они носе, нпр. просечна основна зарада за редован рад у јавним комуналним предузећима је око 25.000,00 + накнаде, ноћни рад и прековремени рад. Као што знате, Законом је забрањено запошљавање у јавним предузећима, па ми са истим бројем радника обављамо послове и ако је драстично повећан обим послова.
Као што је градоначелник на конференцији за новинаре нагласио „да су он и његови сарадници бирани да би грађанима обезбедили најбољу услугу по најнижим ценама“ тако и запослени у јавним комуналним предузећима су такође грађани овог града и не желе да им се повећа цена комуналних услуга, не траже 13. плату, нису обухваћени Законом о повећању плата, једино што могу да добију је солидарна помоћ, за коју имају сопствена средства, те исплаћени износ не би утицао на повећање трошкова а помогао би запосленима да бар тренутно превазиђу тешку материјалну ситуацију како је и предвиђено и регулисано Анексом ПКУ, што је и био захтев Синдикалних организација.
С поштовањем,
СИНДИКАТИ У ЈАВНИМ КОМУНАЛНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА:
ЈКП „СТАРИ ГРАД“ ШАБАЦ
ЈКП „ВОДОВОД“ ШАБАЦ
ЈКП „ТОПЛАНА“ ШАБАЦ
ЈКП „ПАРКИНГ“ ШАБАЦ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa