Инфо

1. фебруар 2018.1. феб 2018.
ЗЕЛЕНА ПОЉОПРИВРЕДА
КОМПОСТИРАЊЕ И ОРГАНСКА ПОЉОПРИВРЕДНА ПРОИЗВОДЊА

ЗЕЛЕНА ПОЉОПРИВРЕДА

Нарушена равнотежа у пољопривредном екосистему може бити враћена процесом компостирања и органском пољопривредом. Иновативна метода компостиња први пут у Србији реализована као пилот пројекат у ЈКП “Стари град”. Град најављује субвенције за органске произвођаче. Зелени Шапца организују трибине 10. фебруара у Штитару и 11. фебруара у Прњавору
Србија располаже ресурсом који би цела Европа желела да има, а то је плодно и, релативно, незагађено земљиште. Међутим, осиромашење у садржају хумуса, све веће коришћење вештачких ђубрива и хемијских средстава, нелегално гајење генетички модификованих усева и смањење сточног фонда са последичним, готово потпуним изостанком коришћења стајског ђубрива, доводе до загађења земљишта и поремећаја његове биолошке и биохемијске структуре. Последица свега набројаног је храна лошијег квалитета, што се негативно одражава на здравље становништва.
- Наш задатак је да понудимо мере које могу да поврате нарушену равнотежу у пољопривредном екосистему, а то су компостирање и органска пољопривредна производња. Значај компостирања је толики да ћемо тражити од Градске управе да се ЈКП “Стари град” Шабац дорегиструје за производњу и промет компоста и да се у овај пројекат озбиљно крене. Поносни смо на усвајање Декларације о органској производњи која је поставила темеље за почетак рада Органске пијаце у Шапцу и издвајање буџетских средстава за сертификацију органске производње и набавку семенског и садног материјала. Очекујем да ће све више пољопривредних произвођача и оних који то нису, уз ове подстицајне мере, скупити храбрости да уђу у воде органске производње. Све информације о овим темама пренећемо нашим суграђанима на трибинама које ћемо организовати 10. фебруара у Штитару и 11. фебруара у Прњавору, каже др Дејан Павловић.
Процес компостирања је као пилот пројекат спроведен у простору Зеленила у оквиру ЈКП “Стари град”. Том приликом је од 3.000 тона зеленог отпада, уз употребу ЕМ натура препарата, уз убрзање процеса са шест на три месеца, добијено 2 милиона литара компоста, који је високог квалитета и може да се користи у различите сврхе. Пројекат је спровела мастер аналитичар заштите животне средине Данијела Гаврић и на основу њега одбранила мастер рад на Факултету за примењену екологију Футура. Ова иновативна метода компостирања први пут је реализована у Србији, а њен рад ушао је у званичну литературу на Катедри за управљање отпадом.
- Трећина укупног комуналног прикупљеног отпада је зелени отпад, који не мора да се одлаже на регионалну депонију Срем-Мачва, већ може да се, компостирањем, преради у веома квалитетно органско ђубриво. Град би на тај начин годишње уштедео око 300.000 евра које плаћа за складиштење отпада на регионалној депонији, а истовремено би добијао високо квалитетно ђубриво које би се користило у пословању ЈКП “Стари град” Шабац. Предузеће може на овај начин да задовољи комплетне годишње потребе за компостним супстратом, а податак да ЈКП “Стари град” годишње може да прикупи око 30.000 тона зеленог отпада јасно говори да би се појавили и значајни вишкови који би донели и одличну зараду, закључује Данијела.
Предности органске производње су познате. Органски производи имају повећан садржај хранљивих материја, не садрже пестициде, тешке метале, нити било које друге штетне сусптанце. Пољопривредни произвођачи могу (и са малих парцела) да остваре значајне приходе. Органска производња може да сачува домаће аутохтоне сорте воћа, поврћа, житарица и зачинског и лековитог биља и представља баријеру уласку ГМО на територију наше земље. Органска храна производи се на еколошки чистом и здравом земљишту, у чистом окружењу и без употребе хемијских средстава.
– Узгајам органску аронију на 70 ари. Никада нисам користио хемијске препарате, ни вештачка ђубрива. Пошто је у Шапцу отворена Органска пијаца за сертификоване произвођаче на којој се не плаћа годишњи закуп ни дневна пијачарина, решио сам да уђем у процес сертификације. Контактирао сам сертификациону кућу из Суботице (Органиц Цонтрол Сyстем), и посетио органске произвођаче у њиховом крају да бих прикупио искуства. Сертификат ове куће важи и у Европској унији, Швајцарској и САД и, пошто имам квалитетан производ, сматрам да бих могао да задовољим та тржишта. У буџету Града Шапца за ову годину су предвиђена средства из којих ће трошкови сертфикације бити покривени, а пошто је најављено да ће бити субвенционисана и набавка семенског и садног материјала, планирам да идуће године свој засад проширим, истиче органски пољопривредни произвођач Жељко Димитрић.
“Процесом компостирања могле би бити обухваћене и велике количине пољопривредних остатака који се јављају у воћарству и ратарству, а које у садашњим условима бивају спаљене или труну на њивама. Ови остаци би, као компост, могли бити враћени на обрадиве површине, чиме би се значајно повећао проценат хумуса који је у опадању и који се смањио са некадашњих 5-6% на 1-2%. Такође, то би смањило потребу за коришћењем вештачких ђубрива, а довело би и до побољшања микробиолошког састава земљишта и његове биохемијске чистоће. Главни резултат били би здравији производи са пољопривредних површина, здравија храна, а самим тим, и здравије становништво.”
(Мр Данијела Гаврић)
“Годишње се у Европи баци 88 милиона тона хране, што је око 143 милијарде евра. Према томе, није проблем нахранити гладне, него богате корпорације гладне профита”.
(Др Дејан Павловић)
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa