Инфо

15. фебруар 2018.15. феб 2018.
ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ДЕЈАНА БОГОЈЕВИЋА

То су само (моје) боје

У понедељак у Галерији Културног центра је отворена изложба Дејана Богојевића из Ваљева. Ово је његова друга изложба у Шапцу. Пре неколико година је имао самосталну изложбу малог формата. Уметник се бави и писањем поезије и стрипом.
- Ради се о једној свежој изложби, односно о циклусу који је неуједначен, али има своју причу. Овде су у питању средњи формати. Иначе, не радим велике формате. По самом карактеру то је све слично, чак су и минијатуре сличне овим радовима. Пре свега, волим да се играм формом и бојама. Моје слике настају спонтано као и поезија. Напросто су такве. Ту се види игра и можда оријентација ка дадаизму иначе мом омиљеном правцу у уметности и у сликарству и у књижевности. Задовољан сам поставком изузетно, поделио је са нама своје утиске аутор.
Радим доста тога. Са стрипом сам почео, па и са сликама врло брзо. Радим на визуелној поезији. Оснивач сам Тријенала визуелне и експерименталне поезије. Бавим се и фотографијом што је потпуно другачији медиј. Ту је концептуализам у питању и потпуна опредељеност ка томе. Од књижевних жанрова сам покрио све. Имао сам потребу да се испробам и у драми и у есеју. Чак сам за есеј добио прву међународну награду у Македонији пре пар година која ми је јако значајна. Оно чиме се бавим доста то је кратка проза, која није дужа од 15 редова. Направили смо једну антологију која је објављена на српском и словеначком и доживела је леп живот. И даље се преводи, сада је и на словачком изашла. Радио сам и еротску хаику поезију, рекао нам је о својим интересовањима Дејан Богојевић.
- Свакако је задовољство започети ликовну сезону са једном самосталном изложбом уметника који је већ дуги низ година сарадник Културног центра. Он је наш сарадник у многим сферама уметности, али највише када је ликовна уметност у питању. Мислим да је ова изложба једна мало другачија његова презентација у односу на минијатуре и ликове које је радио у задњих неколико година. Препуна је боја и јаког ликовног израза, препуно свежег цртежа и његових необичних асоцијација у односу на његову књижевност и оно што краси ове слике које ће у Галерији Културног центра бити до 23. фебруара. Овај пут је достигао лепу уметничку зрелост и показао да је уметник који фино размишља и који озбиљно ради, јер ми се чини да прилично има да каже и сваке године се појави са нечим новим, рекла нам је Соња Петровић Јагић, директорка Културног центра.

Б.Р.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa