Инфо

15. фебруар 2018.15. феб 2018.
Натини натприродњаци
РАДИОНИЦЕ ИЗ БИОЛОГИЈЕ И ХЕМИЈЕ

Натини натприродњаци

Радионице из предмета биологија и хемија у Основној школи “Ната Јеличић”одржане су прошле недеље. Радионицу су држали наставник биологије Мирко Михаиловић, Соња Ћалић Теодоровић наставница хемије и Оливера Јовановић наставница биологије.
Први дан је био посвећен биологији. Ученици су слушали предавање о отпаду, врстама и рециклажи које је држао наставник Мирко Михаиловић, а затим су имали прилику да научено примене и бавили су се рециклажом.
-Деца су радила рециклажу папира и правила су разне украсе од остатака ролни тоалет папира и добили су идеје шта би код куће могли да праве не само од папира, него и од пластике и остале амбалаже која се може рециклирати, рекла нам је Оливера Јовановић наставница биологије.
Други дан је био предвиђен за примењену хемију. Деца су уз помоћ наставнице радила многе експерименте. Испитивали су киселост уз помоћ лакмус папира, издвајали боју из фломастера методом која се назива хроматографија и калијум перманганату су додавали глицерин и на овај начин су добијали егзотерну реакцију (реакција у којој се ослобађа топлота).
-Ученици су се упознали са правилима рада у хемијској лабораторији и са испитивањем неких особина супстанци, као и са поступцима који се раде у тим ситуацијама, појаснила нам је наставница хемије Соња Ћалић Теодоровић.
-Научили смо како да рециклирамо. Деца из петог и шестог разреда су могли да се упознају са тиме шта ће учити из хемије. Радили смо интересантне експерименте који су се свима свидели, поручио нам је Иван Сарић, ученик седмог разреда.
-Било је јако корисно зато што смо учили да читамо ознаке са амбалажа и производа. Наставнице су ово јако лепо организовале. Ученици из петог и шестог разреда су сарађивали са нама и учествовали иако немају хемију као обавезан предмет. Јако су занимљиви експерименти били, сложила се Анђела Ђурић, ученица осмог разреда.
Последњег дана радионица, ученици су гледали поучни анимирани филм “The magic school bus”.

Б.Р.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa