Инфо

22. фебруар 2018.22. феб 2018.
САВЕТ СТРУЧЊАКА

Када почети са третманима пшенице против болести

Време заштите усева пшенице, односно примена фунгицида у директној је зависности од биологије патогена, услова за инфекцију и даље напредовање болести као и развојних фаза пшенице. У спровођењу контролних мера против проузроковача сиве пегавости, мора се узети у обзир дужина инкубационог периода, односно период након остварења инфекције, а пре појаве симптома. Друга веома важна чињеница је неопходност заштите листа заставичара и два до три листа испод њега, а који омогућавају нормалне процесе у биљкама и обезбеђују високе приносе.
-Заштита пшенице од проузроковача сиве пегавости треба да се спроведе у фази у којој први лист изнад другог коленца показује симптом присуства болести. Економски праг примене фунгицида постигнут је уколико се на 10 процената биљака региструју симптоми на првом листу другог коленца. За препоруку је примена фунгицида на бази пикоксистробина и ципроконазола, азоксистробина и ципроконазола, пропиконазола и ципроконазола, тебуконазола и пропиконазола, метконазола. Хемијске мере заштите против проузроковача пепелнице пшенице спроводе се у оквиру заштите против проузроковача сиве пегавости листа пшенице. За препоруку је примена фунгицида на бази пикоксистробина и ципроконазола, азоксистробина и ципроконазола, пропиконазола и ципроконазола, тебуконазола и пропиконазола, метконазола, препоручује пољопривредни стручњек Слободан Гошић.
У усевима пшенице могу се регистровати стабљичина рђа, жута лисна рђа и лисна рђа. Жута лисна рђа се не јавља сваке године у нашим условима, али је од 2014. години ово обољење у порасту. Ова гљива се не преноси семеном, а појављује се при пролећним температурама од три до 15 степени целзијуса.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa