Инфо

1. март 2018.1. мар 2018.
ОДГОВОРНО УПРАВЉАЊЕ ОПАСНИМ
ОТПАДОМ

СРБИЈА ЈЕ ОЗБИЉНО УГРОЖЕНА

Пре три године, после катастрофалних поплава које су претиле да потопе Шабац, Покрет за Шабац Зелених Србије покренуо је велику акцију “ЗА ШАБАЦ БЕЗ ОПАСНОГ ОТПАДА”, која је била инспирисана информацијама о огромним количинама опасног отпада у погонима некадашњег Зорка холдинга.
- Тада смо сазнали да се у овим погонима налазило 12 тона пираленом контаминираних кондензатора, 2 тоне хемикалија из процеса производње обојених метала, 900 тона олово-сребрног талога и 300.000 тона јаросит талога. Ту се налазио и опасан отпад које су приватне компаније, оператери опасног отпада, ускладиштили у овим погонима, али и у складиштима Робно-транспортног центра и то у количинама од неколико стотина тона. Открили смо да се и око хиљаду килограма опасног отпада налази у Хемијској школи и око петсто килограма у Пољопривредној, као и преко шест тона у некадашњем Центру за истраживање Зорка холдинга. Од набројаног опасног отпада највећа опасност претила је од кондензатора са пираленом чијим се сагоревањем ослобађа гас диоксин, који је после плутонијума најканцерогенија супстанца на свету, као и од соли цијанида смештених у Центру за истраживање чијим би се растварањем у води ослободио смртоносни цијанид, каже др Дејан Павловић.
У то време, Зелени Шапца су предлагали да се проблем опасног отпада реши приватизацијом компанија, уз услов да се нови власник обавеже да реши ситуацију, или да се опасни отпад прода иностраним компанијама које располажу технологијама помоћу којих се користи као сировина. Захваљујући сарадњи са домаћом компанијом Yунириск, која је бесплатно уклонила отпад из две средње школе, демонстрирали су како би требало да се одвија поступак. Продајом објеката Обојене металургије и Центра за истраживање, опасни отпад је уклоњен, значајне количине јаросит талога континуирано се извозе, а компанија Yунириск добила је послове уклањања опасног отпада из складишта приватних компанија у којима је незаконито био складиштен.
На основу извештаја Министарства заштите животне средине (14. фебрауар 2018), сазнајемо да ситуација на територији Шапца није најбоља. У некадашњој Заштити биља налази се око педесет тона разноврсног опасног отпада у власништву компаније Талум д.о.о. из Шапца. У некадашњим Зорка бојама присутно је око осам тона опасног отпада у виду отпадног муља, боја, лакова и амбалаже, мада фабрика предаје опасни отпад овлашћеним оператерима у законском року. Исто поступају и Бели лимови на чијој локацији се тренутно налазе 323 тоне опасног отпада различитих врста, а са депоније индустријског отпада некадашње Обојене маталургије предузеће Елиџир д.о.о. извози јаросит талог, односно, муљ.
- Неадекватно ускладиштен опасни отпад улази у земљиште, воду и ваздух и на наше здравље делује мутагено, тератогено, канцерогено и токсично. Уласком у подземне воде или водотокове, као и у ланац исхране, штетна дејства се испољавају на становништво и на удаљеним подручјима. Имајући у виду да се на територији републике Србије налази око 70 локација са историјским опасним отпадом и ко зна колико непознатих локација са тајно ускладиштеним опасним отпадом, сматрамо да је становништво целе Србије озбиљно угрожено. Поручујемо да се посебно пооштри праћење стварања, транспорта и складиштења опасног отпада на територији целе Републике Србије, да се изврши контрола свих оператера који би требало да имају дозволу за рад са опасним отпадом, да се не дозволи никакав увоз било опасног било неопасног отпада у било које сврхе и да се ради на оснивању Центра за физичко-хемијски третман опасног отпада. Наши предлози ће бити прослеђени Министарству заштите животне средине, где се, на позицији државног секретара, налази председник Зелених Србије, господин Иван Карић, додаје је др Павловић.

М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa