Инфо

1. март 2018.1. мар 2018.
Азбука живота
У БИБЛИОТЕЦИ ШАБАЧКОЈ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН
МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Азбука живота

Поводом Међународног дана матерњег језика у Дворани “Винавер” у Анексу Библиотеке Шабачке, протекле среде изведена је представа “Азбука живота”, професорке српског језика и књижевности Александре Павловић.
- Радећи “Азбуку живота” трудила сам се да направим паралелу између времена када се говорило језиком који је Вук стварао, у Вуково време и данашњег времена када смо сви сведоци да млади људи првенствено већи део популације говоре помало другачијим језиком. Било је веома инспиративно, трудили смо се да пошаљемо топлу, искрену, уверљиву поруку да симболе можемо заменити живом речју коју ћемо бирати спрам оног коме се обраћамо и судећи по младим људима који су учествовали у овом програму сигурна сам да и те како има наде за спас и очување нашег језика - истакла је професорка српског језика и књижевности Александра Павловић.
Представа је настала из потребе да се кроз ваншколску активност ученици Медицинске школе “Др Андра Јовановић” на креативан начин баве језиком, писменошћу и културним наслеђем и своје сазнање поделе са вршњацима.
- Мени је било изузетно драго што сам поново позван да учествујем. Језик је оно што нас разликује од других, оно што даје сврху свему осталом у нашој земљи, нашем народу. Народ који нема свој језик, нема ни своју слободу и губи идентитет. Сведоци смо једног модерног доба у којем се људи све више приближавају на један начин, преко друштвених мрежа, али се у том приближавању губи разлика међу нама, наш идентитет и губи се оно што ми заправо јесмо. Наша историја је само наша, не туђа и она се такође заснива на језику. Мени је заиста импресивна чињеница да смо ми народ који је преживео толике покушаје асимилације. Првенствено од стране Османске империје. Ми смо вековима били под туђинском чизмом, попримили смо доста туђих речи, али смо опет остали какви заправо јесмо. Какви бисмо и требали да останемо - навео је Душан Враголић, бивши ученик Медицинске школе “Др Андра Јовановић”.
- Представа је о времену како се некад говорило и садашњем времену, како данас говоримо. Веома је било инспиративно - рекла је Ања Ждракановић, ученица Медицинске школе “Др Андра Јовановић”.
Библиотека шабачка сваке године учествује у обележавању Међународног дана матерњег језика и на тај начин наставља своју мисију за очување српске традиције, језика и писма.
- У свету се говори негде око 6. 000 језика, већина од њих полако изумире и зато имамо обавезу, дужност, али и част да језик чувамо. Првенствено наш матерњи српски језик и то чинимо заједно са професорком Александром Павловић, која је у “Азбуци живота” показала како су речи најбољи и најхуманији начин да се човечанство лечи - истакла је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.

М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa