Инфо

1. март 2018.1. мар 2018.
ШАБАЦ ИМА ШТА ДА ПОКАЖЕ
ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ШАПЦА НАСТУПИЛА НА САЈМУ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ

ШАБАЦ ИМА ШТА ДА ПОКАЖЕ

Први дан Сајма био је резервисан за промоцију сеоског туризма. Другог дана промовисане су манифестације и установе везане за сам град – “Чивијада”, Парк науке, Библиотека и “Мишарске свечаности”. Церски марш је имао изузетно запажену промоцију. Последњег дана Сајма ТОШ је промовисао манифестације “Базар старих и уметничких заната”, Пливачки маратон, Меморијал краља Александра” и туристичке туре кроз шабачки крај
Завршен је 40. Међународни сајам туризма у Београду, који је трајао од 22. до 25. фебруара. Више од 1.200 излагача из 55 земаља под слоганом “Одмор те чека” представило је своју понуду посетиоцима.
Туристичка организација Шапца свој штанд је имала у Хали 4 где су наступили домаћи излагачи. Програм подељен у четири целине, за исто толико дана, био је прилагођен најразличитијим укусима и потребама потенцијалних туриста. Представљени су најважнији догађаји у граду, као и најзанимљивије како културно-историјске дестинације, тако и природне лепоте.
Први дан Сајма био је резервисан за промоцију сеоског туризма. Поред манифестација представљена су и сеоска газдинства која посетиоцима овог краја пружају могућност за популарни етно одмор.
“Руже Липолиста”, фестивал са традицијом дужом од две деценије, једина је шабачка манифестација која се одржава у сеоској месној заједници. Више стотина учесника и неколико хиљада посетилаца одавно превазилазе оквире Србије. Све је више посетилаца како из земаља у окружењу тако и из Белгије, Холандије, Русије и других европских земаља.
“Дани ракије” први пут су организовани 2012. године. Прилика су да се произвођачи и купци нађу заједно, размене искуства, савете и новости. Одржавали су се у октобру, али ће, због лепшег времена, од ове године њихов термин бити померен за почетак јуна.
Мачва и Поцерина увек су биле познате по коњарству. Шабачки хиподром опстаје и када београдском прети гашење. “Коњичке свечаности” у Шабац доведу највише гостију. Поред истинских заљубљеника у овај спорт ту су и они који желе да буду виђени, а ово је право место за то.
Вила “Албедо” у Варни већ 12 година је обавезна тачка на рути туриста који посете Шабац. Ове године гостима ће понудити неке новине.
-До почетка априла набавићемо неколико бицикала који ће бити на располагању нашим гостима. Тренутно је у завршној фази изградња засебног објекта за припрему зимнице. Многи наши гости који живе у становима су заинтересовани да код нас припремају зимницу. На туристичком тржишту Србије препознатљиви смо по организацији догађаја. Тако планирамо 2. Ускршњу бициклистичку руту, до археолошког локалитета испод Цера. Такође, планирамо да организујемо једну манифестацију у време зрења јагода, последње недеље маја. Трајаће три дана и имаћемо изложбу јагода и производа од јагода, али и изложбу слика које би настале ту, каже Милојка Ковачевић, власница виле “Албедо”.
Породично газдинство Топаловић ставља акценат на уметност. Сликар Слободан Топаловић својим гостима, поред колекције старих ствари пружа могућност да уживају и у галерији уметничких слика.
-Понуду смо побољшали за још једну просторију, стару мачванску трпезарију са сликама. Као и до сада, ту је вожња коњима и наша домаћа храна. Поново је оформљена тзв. „Мачванска школа сликања”. Отворена је за децу која желе да науче да сликају током целе године, а планирамо да у току Фестивала, када буде највећа посећеност, организујемо и колонију, кажу Топаловићи.
Газдинство Маринковића дуго је познато по узгоју ружа. Последњих година све су препознатљивији и по сеоском туризму. Ове године својим гостима понудиће нешто другачију кухињу.
-Сваке године мењамо наш мени. Прошле године наше госте смо очарали свадбарским купусом куваном у земљаном лонцу. Ове године, за неколико стотина гостију колико их буде у нашем дворишту, спремићемо чобанац, овчији паприкаш. Гостоваће нам војвођанска кухиња, коју ће спремати њихови мајстори, каже Милан Маринковић и истиче да је Сајам сјајна прилика за промоцију како газдинства тако и фестивала “Руже Липолиста”. Каже да је доста оних који први пут чују за то, а да се свима допада то што је презентовано. Ове године Маринковићима је било мало 250 флајера које су донели на први дан Сајма.
Другог дана промовисане су манифестације и установе везане за сам град – “Чивијада”, Парк науке, Библиотека и “Мишарске свечаности”. Велику пажњу посетилаца привукле су девојке у карневалским костимима, које су својим присуством обојиле и увеселиле штанд ТОШ. Највеће интересовање изазвала је карневалска трупа “Барбике” која је извела свој програм. Представници Омладинског позоришта “Вожд” Душан Симић и Марко Рибић дочарали су Мишарску битку и дух “Чивијаде”.
“Чивијада” ове године слави велики јубилеј 50. рођендан. Сваке године пре Мале Госпојине увесељава Шапчане. Деценијама позната као “белосветски вашар хумора и сатире” последњих година је све препознатљивија по Карневалу. Сем међународног карактера, Карневал постоји и као дечји, Карневал беба и трудница и Карневал кућних љубимаца.
Трећег дана Сајма посета је била највећа. Овај дан био је посвећен Церу. Промовисане су туре и нови садржаји на планини Цер. Такође, представљено је и повесмо, текеришки пешкир који је своје место нашао међу званичним државним поклонима за иностране делегације и посете.
Церски марш је имао изузетно запажену промоцију. Двадесетак чланова Удружења Церски марш у мајицама са ликом Краља Петра, коме је овогодишњи марш посвећен, продефиловало је између штандова. Док их је са звучника пратио Марш на Дрину у рукама су носили српске заставе, а на челу су марширали Марија Спасојевић и Немања Шушић у униформама војника Првог светског рата. Пропраћени су аплаузима посетилаца и других излагача, а многи су телефонима снимали овај “сајамски марш“.
Марија је симболично представљала хероину Милунку Савић. Посетиоци Сајма стајали су у реду да би се фотографисали са њом.
-Све ово је за мене предивно и неочекивано. Нисам очекивала да ћу изазвати оволику пажњу. Сви су одушевљени. Многи мисле да сам партизанка, а било је и оних који не знају ко је Милунка Савић, па сам им објаснила. Распитују се одакле сам и више њих је обећало да ће доћи да посете Шабац и Цер у промотивним турама, каже двадесетогодишња “Милунка Савић” из Поцерског Причиновића.
Божидар Катић, члан Градског већа навео је да ће се овогодишњи девети Церски марш одржати 19. августа на празник Преображења. Под слоганом “Хвала деди на победи” на овај начин обележиће и велики јубилеј, 100 година од завршетка Првог светског рата.
-Цер као мој посебан део приче донеће нам ове године наставак Промотивних тура уз новину “Упознајмо манастире Мачве и Поцерине.” Верујемо да је ово прави начин да се што већи број, првенствено наших суграђана, упозна са нашом планином, али и целим крајем који припада граду Шапцу. Спорт се некако већ одомаћио на Церу. И ове године нас очекују, већ познати „Хард Ендуро“, најатрактивнија мото дисциплина са том разликом што је ове године то право такмичење, у календару Мото савеза Србије и, први пут, се бодује за национални шампионат. Поново ће бити организован и МТБ маратон, на стазама које су спремне за коришћење и на располагању рекреативцима већ од априла. Ове године имамо и две новине: Параглајдинг куп и Скy руннинг, планинско трчање. Дакле, Цер у фокусу и ове године, бројне манифестације, богата историја, прелепа и ненарушена природа, ваздушна бања, све боља и боља инфраструктура, све то је разлог да ове године Цер буде место на које се мора отићи обавезно, изјавио је Катић.
Последњег дана Сајма ТОШ је промовисао манифестације „Базар старих и уметничких заната”, Пливачки маратон, „Меморијал краља Александра” и туристичке туре кроз шабачки крај. Штанд су украсиле рукотворине талентованих и вредних учесница Базара.
Базар се одржава десетак пута годишње у пешачкој зони. То је прилика да Шапчани набаве углавном уникатне ручне радове, старих и готово заборављених заната.
Међународни пливачки маратон Јарак–Шабац плива се Савом у дужини од 19 км. Одржава се у знак сећања на “Крвави марш“ 1941. када је 4.500 Шапчана под Немачким пушкама трчало од Шапца до логора у Јарку. Маратон се одржава прве недеље у августу.
Посетиоци сајма на штанду ТОШ могли су да се упознају и са свим другим догађајима који се током године дешавају у Шапцу.
Ако је судити по интересовању посетилаца за штанд ТОШ, Шапцу ће ове године фалити кревета да смести све туристе који желе да упознају културне, историјске и природне знаменитости овог краја.
Комплетна и јасна понуда
Божидар Катић као представник Града Шапца посетио је штанд ТОШ на дан отварања у четвртак и поново у суботу када је била промоција Цера. Изузетно је задовољан на који начин је репрезентована туристичка понуда Шапца и околине.
-Морам да кажем да сам презадовољан наступом нашег Града и Туристичке организације града Шапца на 40. Сајму туризма у Београду. На штанду чији је изглед видно испред велике већине осталих, први пут од када наступамо на сајмовима комплетна и јасна понуда за наш крај и „град коме нико не може ништа“ - како су нас шапатом звали, рекао је Катић.

Вашар, „Чивијада“
и Цер најинтересантнији
Директор ТОШ Срђан Митрашиновић истиче да је посећеност овогодишњег Сајма била приметно мања у односу на претходну годину. Ипак, задовољан је интересовањем које је владало за њихову понуду.
-Сваког дана смо имали неки занимљив програм везан за оно што смо тог дана представљали. Привукли смо доста пажње и поделили више од 4.000 флајера. Највеће интересовање стандардно је било за Вашар, „Чивијаду“ и Церски марш, када су манифестације у питању. Такође, увек су занимљиви тркачки дани. Што се тиче локалитета, посетиоци су се највише интересовали за Цер и имамо ли у понуди верски туризам. Ове године ћемо у понуду уврстити туре обиласка значајних верских објеката, а туре које су до сада биле промотивне, сада ће се наћи у понуди појединих туристичких агенција. Поред тога, запослени у образовању и ове године показују велико интересовање да ученике доведу у Парк науке, каже Митрашиновић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa