Инфо

24. мај 2018.24. мај 2018.
ПРОМОЦИЈА ШКОЛЕ ТРЧАЊА У ШАПЦУ

Једноставна активност која мења живот

Трчање као редован вид рекреације јер је: једноставно, безбедно, здраво за тело, благотоворно за ум... јер од вас прави бољу особу способнију да се носи са непредвидивом свакодневицом
Промоција шабачке Школе трчања и акције под називом “Шабац трчи овог лета”одржана је прошле суботе у Културном центру. Након трибине уприличен је отворен тренинг у великом парку. Цео догађаје је осмишљен са циљем омасовљења овог једноставног вида рекреације у нашем граду, али и припреме за други Шабачки полумаратон који је заказан за 9. септембар.
По речима тренера Срђана Којадиновића , Школа трчања у Шапцу постоји нешто више од годину дана, и настала је као резултат кампање омасовљења овог спорта у Србији, највећег сајта на Балкану посвећеног рекреативном трчању трцање.рс. До данас се акцији прикључило шеснаест градова, док је у Шапцу за сада око двадесет активних чланова.
-Промовишемо трчање не би ли осоколили Шапчане да учине први корак, да нам се придруже да заједно трчимо. Трчање је најздравији вид рекреације. Сам програм прилично безбедан, односно, доста се води рачуна о превентиви пре свега да би се неко уопште увео у свет трчања, а касније да би се равномерно напредовало и дошло до циља који је дефинисан учешћем у другом Шабачком полумаратону- истиче тренер Којадиновић.
Испред организатора Шабачког полумаратона, заинтересованим будућим и садашњим рекреативцима се обратио Лука Греци. Он је за ово лето најавио организовање својеврсне градске лиге трчања, где ће учесници једном у седам дана или две недеље моћи да провере своју издржљивост на унапред утврђеним рутама. Најупорнији и најуспешији ће пред крај сезоне, у освит другог Шабачког полумаратона добити и награде у виду мајица или стартарина.
-Циљ је припремити грађане за трчање, привући их да се рекреативно баве овим спортом, промовисати здраве стилове живота, јер би с обзиром на позитивне аспекте ове физичке активности сви требали да се бавимо овим спортом- каже Лука Греци.
Шабачка прича је део шире сторије која се одиграва под покровитељством сајта трцање.рс. Идеја која је 2009. године почела са едукативно забавним сајтом, за скоро деценију реализације прерасла је на 16 локалних школи трчања са више стотина чланова, и покренула реализацију бројних сродних програма који под своје окриље окупљају и по неколико хиљада људи.
-Трчање је тренд који је отпочео осамдесетих година прошлог века у Америци. Код нас тек последњих година добија на популарности. Реч је о инклузивном спорту који укључује и младе и старе, и девојке и момке, спорту који је јако једноставан и за који не требају реквизити. Ово је игра, која временом прерасте у озбиљан спорт - истакао је Верољуб Змијанац, оснивач сајта трцање.рс и Белграде руннинг цлуба, највећег клуба који се бави трчањем у региону.
Иван Мишкељин, троструки првак Србије у Маратону:
Трчање ме је
направило бољим човеком
-Маратон је променио мој живот. Направи је од мене бољег човека. Променио ме је споља, исцело изнутра. Сви који уђу у трчање, уколико му се посвете постају нешто друго од онога што су били. Кроз овај спорт, сваки дан победе јучерашњег себе. Роди се квалитетнији човек. Особа која пази шта једе, пије, с ким се дружи. Напредује и у духу и у телу, и не само да ће човек бити здравији и дисциплинованији, већ и самокритичнији. Неће бити места слабостима и хедонизму, већ само дисциплини и бризи о себи- изјавио је за “Глас Подриња” Мишкељин, и изразио задовољство бројем људи у Шапцу који су у тренингу.

Полазници Школе трчања Шабац:
Добијамо много за тело и ум, док уживамо у дружењу и путовањима
-У Школи трчања сам од октобра 2017. године. Ретко пропустим тренинг јер пре свега уживам у дружењу и честим путовањима. Прија ми трчање у групи и Срђанова стручност у вођењу тренинга, његов осећај за дозирање активности које воде до напретка, самим тим и могућност повреде своде на минимум - каже професорка спорта и физичког васпитања Марија Малетић, а са њом се скоро дословице слаже и клубски колега Никола Петровић.
-У Школи трчања сам од јаунара. Дружење је фантастично, одлична мотивација. Ми смо група људи која чини праву малу заједницу, породицу. Међусобно се бодримо, трчимо, постижемо нове успехе, обарамо сопствене рекорде. Само трчање, као активност, сем што доприноси бољем физичком изгледу представља и једну врсту антистрес терапије, и ја га топло препоручујем свима, јер сматрам да је издвојити три пута недељано времена за трчање јако мало у односу шта оно чини за наш ум и тело- тврди Петровић.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa