Инфо

17. мај 2018.17. мај 2018.
ТРЕШЊИНА МУВА НАПАДА ВИШЊУ

ЗАСАДИ У ОПАСНОСТИ

У Мачванском региону налазе се значајне површине под засадима трешње и вишње. Током наредног периода следи берба, а да би плодови били здрави и тржишно прихватљиви треба засаде заштитити од трешњине муве, која полаже јаја у тек заруделе плодове, а током зрења у њима се развијају ларве које доводе до црвљивости трешања и вишања. Такве плодове нападају и други патогени типа трулежи који потом доводе до штета које су значајне по произвођаче, а такви плодови су тржишно неприхватљиви и не могу се извозити.Ова штеточина најчешће напада средње ране и касније сорте.
-Трешњина мува лети од маја до краја јула, имаго је лако уочљив на лишћу и плодовима и то током најтоплијег дела дана. Током излетања имаго се храни слатким излучевинама жлезда на лишћу, а након десет до петнаест дана почињу са полагањем јаја и то када плодови мењају боју од жуте до почетка црвене. Свака одрасла женка која полаже јаја може да их положи 60-80 комада и након шест до дванаест дана из јаја се испиле ларве које се хране месом самог плода и соком у њему. Развиће ларви траје око 30 дана, а потом док су плодови још на гранама, а који су остали након брања, ларве падају на земљу, увлаче се у пукотине, праве кокон улуткавају се и лутка је та која презимљава. Следећег пролећа циклус се обнавља, упозорава пољопривредни стручњак Славица Максимовић.
Сузбијање ове штеточине се врши потпуним убирањем воћака чиме се униште ларве у плодовима, смањује се зараза трешњином мувом за наредну годину. Оправдане мере заштите су примена инсектицида, а који се у право време морају применити. Важан је моменат излетања одраслих инсеката и то се прати преко Прогнозно извештајне службе. У засадима трешње и вишње постављају се жуте лепљиве плоче чија очитавања се свакодневно бележе и алармира се произвођачима када је прави моменат да се уради третман против трешњине муве. Где нема могућности за прецизно одређивање оптималног рока третирања оно се спроводи када половина плодова почиње да жути или румени.
Оптималан рок примене инсектицида у сваком случају је доста близу бербе, тако да при избору инсектицида треба водити рачуна о каренци инсектицида и препорука је да се користе само они који су регистровани за ову штеточину у вишњама, трешњама.

ПССС Шабац, Славица Максимовић дипл.инж. заштите биља

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa