Инфо

14. јун 2018.14. јун 2018.
ОДРЖАН ПРВИ ДЕО ФЕСТИВАЛА ЕВРОПСКОГ ФИЛМА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ШАБАЦ

ГДЕ ПРОШЛОСТ СУСРЕЋЕ БУДУЋНОСТ

Последњих година, Културни центар Шабац настоји да се профилише као прави урбани центар филмске уметности. У оквиру три фестивала Европског филма, Слободне зоне и Белдокса, суграђани имају прилику да погледају другачије филмове од оних који се емитују на тв каналима и биоскопском репертоару. Углавном су то нискобуџетни, уметнички, играни и документарни, најчешће европски филмови.
Фестивал европског филма се одржава у организацији Делегације Европске уније и ЕУ инфо центра, у сарадњи са Мрежом културних центара земаља Европске уније.
Овогодишњи фестивал је у знаку културне баштине, јер је Европска унија прогласила 2018. годину Европском годином културног наслеђа. Мото кампање и фестивала је „Наше наслеђе: Где прошлост сусреће будућност” са жељом да се подстакне откривање и истраживање европске културне баштине кроз филм.
Од 5. до 8. јуна, у Шапцу је, након Зајечара, Младеновца и Ужица, одржан први део седмог Фестивал европског филма, који су отворили Михал Хрушик из словачке амбасаде у Београду и Марија Стевуљевић из ЕУ Инфо центра.
Филмофили Шапца имали су прилику да уживају на отвореном простору, у дворишту Културног центра, у најновијим остварењима европске кинематографије на тему културног наслеђа.
- Други део Фестивала биће одржан почетком јула, а трећи на јесен. Велики број амбасада одазвао се позиву Инфо центра Европске уније у Србији, који организује овај фестивал. Филмова има у знатном броју и то је био разлог што се филмови приказују у неколико фаза ове године. Фестивал европског филма најпосећенији је од три фестивала која организује Културни центар, каже Филип Ковачевић, уредник програма.
Током фестивала биће приказано укупно осам филмова из Француске, Португалије, Кипра, Словачке, Мађарске, Италије, Словеније и Шпаније.
Љубитељи седме уметности имали су прилику да виде словеначки филм “Фер-плеј”, који је отворио фестивал, документаристички португалски филм “Алентежо, Алентежо”, словеначки документаристички филм “Живот и сећање” и шпанску драму “Продаће и кишу”.
Од 3. до 6. јула, Шапчани ће моћи да погледају други део овог фестивала: италијанску драму “Леопарди”, мађарски документаристички филм “Мађари за Барсу”, француску драму “Нисам ђубре” и кипарску драму “Дечак на мосту”.

М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa