Инфо

12. јул 2018.12. јул 2018.
Коме смета што Шабац има најбољи базен у Србији?
Градски базен вечита инспирација шабачким напредњацима за критику

Коме смета што Шабац има најбољи базен у Србији?

За грађане Шапца место за релаксацију, за спортисте терен за успехе, за шабачке напредњаке трн у оку. Градски базен, од отварања 2015. године, тема је политичког препуцавања уз низ нетачних информација и злонамерних тврдњи.
Неспоран је податак да је базен у Шапцу најјефтиније изграђени базен у Србији и први објекат финансиран емитовањем муниципалних обвезница, да су му најјефтинији трошкови одржавања и да је најбољи по низу критеријума које су установили релевантни стручњаци из ове области.
Уместо 5 милиона евра
изградња базена коштала
дупло мање
Шабачки базен изграђен је у рекордном року, од момента када су почели радови прошло је само шест месеци до отварања овог, најмодернијег, објекта у Србији. Начин финансирања обезбеђен је емитовањем муниципалних обвезница у вредности од 400 милиона динара.
На крају је шабачки базен коштао 250 милиона динара, док су неки прорачуни и слични објекти у Србији водили и до пет милиона евра.
Поред тога што је Градски базен најјефтиније израђен базен у Србији по метру квадратном воденог огледала, и што је изграђен у рекордном року, он је и најповољнији за одржавање јер користи обновљиве изворе енергије. Управо због таквих карактеристика, шабачки базен је постао пример добре праксе за друге градове у Србији који показују жељу да примене овај модел у својим срединама. Последњи у низу је Крагујевац.
За изградњу базена Република дугује граду 130 милиона
динара
Према Уговору који је Град Шабац потписао са републичким Фондом за развој, укупну вредност изградње и реконструкције базена финансирају Град и Република по пола. Међутим, Република одбија да исплати 130 милиона динара које је требало да уложи у реконструкцију базена. Због тога је Град Шабац тужио Републику.
Остатак новца од муниципалних обвезница уложен у реконструкцију трга и замену расвете
Град Шабац је емитовао муниципалне обвезнице у вредности од 400 милона динара, базен је коштао 250 милиона динара, а о улагању остатка новца одлучила је Скупштина града Шапца. Иста она у којој седе и одборници Српске напредне странке који измишљају, клевећу и доводе грађане Шапца у заблуду.
Скупштина је тада одлучила да се остатак новца уложи у реконструкцију трга и замену живиних сијалица новом лед расветом.
Замењено је 4700 нееколошких живиних сијалица новом и економичном лед расветом, која ће Шапцу у само првих годину дана ушедети за струју близу 23 милиона динара. Тако ће практично инвестиција сама себе отплатити за годину и по дана.
Шабац – град без непливача
Када је отваран Градски базен циљ је био јасан, да Шабац постане град без непливача, и да базен помогне у промоцији здравих стилова живота, пливања и ватерпола, а три године касније ово су неки од најзначајнијих резулата: Више од 3000 ђака прошло је обуку за непливаче. Поред 600 малишана Ватерполо клуба који готово свакодневно користе базен, у резервисаним терминима тренира и 400 малишана из других клубова. Бројни Шапчани своје слободно време користе за рекреацију баш на Градском базену. Ватерполо клуб остварује историјске успехе. У сезони која је иза нас обезбеђена је Регионална А1 лига, играно је финале Купа Србије, освојено је треће место у првенству и тако су изборене квалификације за Лигу шампиона.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa