Инфо

12. јул 2018.12. јул 2018.
ОВЕРА ДОКУМЕНАТА КОД ШАБАЧКИХ НОТАРА
ПОДРАЗУМЕВА ВЕЛИКО СТРПЉЕЊЕ

Посла све више, гужве све веће

У Шапцу тренутно раде три нотара, а по Закону би требало да ради пет. Када ће још два нотара почети да раде, то нико не зна. Нотари однедавно завршавају посао везан за пријаву пореској служби и упису непокретности у катастар
Завршити посао код нотара није уопште лако. Свакодневне гужве, заказивање термина, цене... Све то чини оверу докумената довољно стресним свакога ко крене пут нотара, макар и по оверу најобичније сагласности.
Систем нотара у Србији је уведен не би ли нама грађанима био олакшан посао, или да би се растеретио рад судовима. Барем када је Шабац у питању, када је реч о грађанима, напретка нема. Гужве од раних јутарњих сати су свакодневица.
У Шапцу тренутно раде три нотара, а по Закону би требало да ради пет. Толико је законодавац прописао с обзиром да у Шапцу живи 120.000 грађана у 52 насељена места. Када ће још два нотара почети да раде, то нико не зна. Док се из Јавнобележничке коморе хвале како је све функционише, грађани на свом примеру виде да баш и није тако.
Редакцији Гласа Подриња обратило се неколико суграђана са готово идентичном причом.
- Кренули смо код нотара да оверимо сагласност за путовање деце без једног родитеља, и у канцеларији једног од нотара нам је речено да немају времена сада то да ураде. Није ми јасно шта је проблем оверити сагластост. Удари се печат, потпишемо се у ону велику књигу и платимо ту услугу мало више него што смо плаћали у Суду без икаквих проблема – обратила нам се једна суграђанка.
Некако у исто време, још једна примедба.
- Дошао сам да завршим посао код једног нотара, он није могао. Без икаквог образложења ми је речено да они не могу тај посао да заврше тог дана. Отишао сам код другог нотара и завршио без проблема – испричао нам је своју причу тај суграђанин.
Уместо да заврше свој посао брже, наши суграђани су у великом проблему, јер не стижу да обаве послове коју су им неопходни. Треба разумети и нотаре, руку на срце. Њиме се послови само проширују. Поред оставинских расправа, од 30. јуна нотари завршавају и послове везане за купопродају уговора о непокретности. То подразумева да нотари завршавају посао везан за пријаву пореској служби и упису непокретности у катастар.
Велике гужве и незадовољство људи су реално стање, рекли бисмо свакодневно, али тако ће бити вероватно све док Шабац не буде добио још два нотара. Када ће их добити, то нико не зна. А, пре свега не знају надлежни у Министарству правде. У овом Министарству нико, до кога смо дошли, није могао да нам одговори на питање када ће бити расписан конкурс за још два нотара у Шапцу.
- Ово министарство је надлежно за питање отварања нових јавнобележничких канцеларија. Оно расписује конкурс, а Јавнобележничка комора тај конкурс само спроводи – речено нам је у овој Комори.
Док се празна нотарска места не буду попунила и цео систем уходао, остаје нам да се наоружамо стрпљењем и да верујемо да ће дигитализација , али она права, ускоро да закуца на наша врата.
Од 30. јуна нова надлежност
Грађани од 30. јуна, приликом куповања непокретности - стана, плаца, земљишта, могу да код јавног бележника укњиже своју некретнину и уведу је у пореску евиденцију на лицу места, без одласка у надлежне службе Катастра и Пореске управе. Јавни бележници отпочињу електронску доставу исправа које се односе на послове промета на непокретностима, и то надлежној служби за катастар непокретности. Пореској управи и пореским администрацијама локалних самоуправа - општина и градова, саопштило је Министарство саобраћаја и грађевине. Како се наводи, до сада су грађани, после заказане посете канцеларији јавног бележника ради обавезне потврде правног посла, морали непосредно да одлазе на шалтере Пореске управе, општинске или градске управе, као и шалтер надлежне службе катастра непокретности.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa