Инфо

26. јул 2018.26. јул 2018.
КОРАК У БУДУЋНОСТ
ПРВА ЛАПАРАСКОПСКА ОПЕРАЦИЈА

КОРАК У БУДУЋНОСТ

Операцију су обавила чланови радне групе из Београда, координатор др Горан Каљевић и члан тима др Миљан Ћеранић, хирурзи Клиничког центра са хирурзима шабачке установе
Пре неколико месеци најављена, прва лапароскопска операција дебелог црева урађена је у понедељак у Општој болници „Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу. Захват је обављен на пацијенткињи којој је раније дијагностикован тумор.
Операцију су обавила чланови радне групе из Београда, координатор др Горан Каљевић и члан тима др Миљан Ћеранић, хирурзи Клиничког центра са хирурзима шабачке установе. План је да се хирурзи шабачке болнице оспособе за самостално обављање оваквих операција.
Изводи се кроз мали рез на предњем трбушном зиду. Добробити у односу на отворене операције су бројне за пацијента, али и за болницу.
-Пацијент се осећа као после лапароскопске оепрације жучне кесе. Даје се мање крви, антибиотика и инфузије. Док код отворене операције дебелог црева излази из болнице после десетак дана, после ове операције излази четврти или пети дан. Велики су бенефити и за пацијента и за болницу, наводи др Миљан Ћеранић.
Минимално инвазивне операције предвиђене су за туморе у почетном стадијуму, док још нису велики, јер је тада ризично изводити овакву операцију.
Директор О.Б. Шабац др Слободан Поповић каже да је ово велики дан за шабачку хирургију и уопште ову установу. Најављује да ће се од јесени радити још оваквих операција, а и да ће шабачки хирурзи ићи у тренинг центре у Београд где ће се обучавати за овакве захвате. Лапароскопске операције су се у Београду изводиле и раније,а циљ је да се сада стандардизују да би се подигао њихов квалитет.
-Шабачка болница ће у наредном периоду утрошити и енергију и време да ради што више оваквих операција уз помоћ доктора из радне групе. Циљ нам је да овладамо овом процедуром и имплементирамо је у нашу установу. Верујем да ћемо касније радити и неке друге операције овог типа, као што су гинеколошке и друге операције у трбуху. Наш задатак је да побољшамо опрему, радимо тренинге и прихватимо процедуру да бисмо ове операције радили рутински. Предност минимално инвазивне хирургије у односу на отворену је та што је траума за пацијента мног мања, мање је болна, мања је траума здравог ткива и брзи је опоравак, рекао је др Поповић.
Др Горан Каљевић изразио је задовољство што О.Б. Шабац са својим менаџментом гледау будућност. Навеоје да је на шабачкој болници да прихвати процедуре и нађе начин да опреме болницу потребним савременим инструментима.
Помоћ енглеског стручњака
Операција изведена у Шапцу део је Националног програма за едукацију из области колоректалне лапараскопске хирургије. Протокол је Министарство здравља закључило у априлу. План је да се у наредних пет година што више хирурга обучи за минимално инвазивну хирургију и да се ова процедура имплементира у болнице секундарног нивоа широм Србије.
Српске хирурге за ове захвате обучава енглески лекар др Амџат Парвајиз, један од највећих светских стручњака лапароскопске хирургије дебелог црева, као и роботик хирургије. Услов да обучи хирурге у Београду за ове захвате био је да они даље уче томе своје колеге. До сада је у Србији обављено око 45 оваквих операција.

М. М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa