Инфо

26. јул 2018.26. јул 2018.
ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА

Шапчани за сада безбедни

Прошле седмице је објављено да је 11 особа у Србији оболело од грознице Западног Нила. Како се налази у близини реке, Шабај је једно од угрожених подручја. Грађани Шапца, ипак немају разлога за забринутост. Др Небојша Софранић из Завода за јавно здравље Шабац наводи да на тероторији коју они покривају није утврђено присуство заражених комараца.
- Завод за биоциде и медицинску екологију спроводи контролу над комарцима и стално се раде анализе. Од почетка јуна до краја септембра у градовима поред река, а ту спада и Шабац, стално се испитује зараженост комараца. Уколико се појаве бићемо одмах обавештени. Имали смо неколико случајева 2013. године у округу, али ни тада нико са подручја Шпаца није оболео, наводи Софранић.
До сада су заражени комарци пронађени на више од 20 локација у Београду, Панчеву, Новом Саду, Зрењанину... Вирус комраци уједом преносе на човека, а у више од 80 одсто случајева нема никаквих симптома.
- Код здравих особа млађих од 50 година нема симптома, или је то блага клиничка слика са слабом температуром. Старији који имају и неку хроничну болест могу имати симптоме као код менингитиса: главобоље, кочење врата, повраћање. Тада се сумња да су оболели од грознице Западног Нила и они се хоспитализују, каже Софранић.
Од 2012. године, када се вирус код нас први пут појавио, до сада је на подручју Србије од ове болести умрла је 61 особа. Истраживања показују да се код веома малог процентра заражених јављају теже компликације.
Важно је поменути да се вирус не преноси са човека на човека. Према досадашњем искуству највећи број оболелих јавља се у августу.
М. М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa