Инфо

9. август 2018.9. авг 2018.
Хоћемо да мењамо Србију
ПРВИ СКУП ОСНИВАЧА ОПОЗИЦИОНОГ САВЕЗА ЗА СРБИЈУ У ШАПЦУ

Хоћемо да мењамо Србију

Представљен програм од 30 тачака. Госте поздравио градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, а грађанима се обратили Драган Ђилас, Вук Јеремић, Зоран Лутовац, Бошко Обрадовић, Борко Стефановић, Милан Стаматовић, Јанко Веселиновић и Жељко Веселиновић
Оснивачи опозиционог „Савеза за Србију“ су у Шабачком позоришту у разговору с грађанима представили 30 тачака свог програма уз поруку да је неопходно реализовање свих да би Србија постала нормална и уређена држава.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић рекао је да се у том граду грађани на референдумима изјашњавају о томе како ће бити потрошен новац који су дали кроз порезе, истичући да је то начин да људи поврате веру у то да заједно са својим суграђанима могу постићи важне ствари, што је један од циљева Савеза.
Бивши градоначелник Београда Драган Ђилас рекао је да су се у Савезу окупили људи који су „сви могли да буду Горан Весић и нуђено им је да приђу СНС-у“, али су одбили јер им је јасно да Србија под напредњачком влашћу назадује и да то треба да се промени.
- Зато смо се окупили, а не зато што хоћемо да сменимо Вучића. Ми хоћемо да мењамо Србију свесни да се и ми сами морамо мењати - рекао је Ђилас упитан зашто је инсистирао на уједињавању опозиције.
Говорећи о ставу Савеза о питању Косова и Метохије, лидер Народне странке Вук Јеремић рекао је да би Србија саглашавањем са чланством Косова у УН де факто признала самопроглашену независност Косово одричући се трајно не само територије, него и могућности да брине о људима, српским светињама, имовини и природним богатствима.
- Залажемо се за наставак дијалога у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Ово што (председник Србије Александар) Вучић ради није компромис, него капитулација, која само може да охрабри нове претензије према Србији - навео је Јеремић.
На питање о ставу Савеза о уласку Србије у ЕУ, лидер Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да је циљ Савеза да Србију учини државом владавине права, слободе медија и независног судства, и да ће тада бити знатно ближе ЕУ у вредносном и институционалном смислу, за шта се и ДС залаже.
- Александар Вучић није узео политику већ реторику ДС, и понаша се антиевропски и антицивилизацијски. У томе се ми разликујемо - рекао је Лутовац. Европска унија се помиње у свих 30 тачака нашег програма. Окупили су нас заједнички циљеви, сви ти циљеви су заједнички циљеви и важе у ЕУ. Ако ми остваримо те циљеве, имаћемо нормалну, уређену демократску Србију, где није потребно да се удружимо у Савез него да свако иде са својим програмом - истакао је Лутовац.
Председник Иницијативног одбора Здраве Србије Милан Стаматовић говорио је о децентрализацији и потреби да општине имају већа овлашћења, док је председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић објаснио став Савеза о потреби за стварање услова за фер и поштене изборе и да се Савез „мора изборити да буде представљен у програмима РТС-а и РТВ-а“.
Поводом коментара грађана да све делује лепо када се изговори, али да је најважније питање како људи живе и у којим условима раде, председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић је рекао да се Савез управо тиме и бави и да је једна од тачака и доношење новог Закона о раду.

Како лево и десно?
Упитан како су различите странке попут Левице Србије и покрета Двери успеле да се сложе, председник Левице Србије Борко Стефановић казао је да мора постојати сагласност око битних ствари за нормалан свакодневни живот грађана.
Председник покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да се нико не одриче разлика, али да у времену у којем су грађани све сиромашнији, у којем су јефтина радна снага, у којем деца одлазе у иностранство „више није битно ко је левица, а ко десница“, већ ко жели нормалну Србију. Он је рекао да сви оснивачи Савеза задржавају свој програм и аутономију у деловању, али да је Србији „потребна нова политичка сцена“ и да од тренутка формирања Савеза она то постаје.


Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa