Инфо

9. август 2018.9. авг 2018.
ЈУБИЛЕЈ ВРЕДАН ДИВЉЕЊА
150 ГОДИНА ЦРКВЕ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

ЈУБИЛЕЈ ВРЕДАН ДИВЉЕЊА

Протекле седмице у Мачванском Причиновићу обележено је 150 година од изградње цркве Светог Георгија. Поводом јубијела владика шабачки Лаврентије служио је свежану литургију, а осим тога приређен је и културно – уметнички рограм. Догађају су осим мештана овог и околних места присуствовали и представници Града међу којима су били и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и председник Скупштине града Немања Пајић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић честитао је мештанима и свештенству на дугорочном постојању храма.
- Значајно је када село самостално гради своју заједницу и када се окупи око храма. Изузетно сам поносан на њих. Ми смо као Град допринели градњи и развоју места тако што смо свим месним заједницама дали могућност да сами одлучују на шта треба да се потроши новац у местима у којима живе – истакао је Небојша Зеленовић и додао да су се мештани Мачванског Причиновића одличили да део средстава од пореза на имовину прикупљеном у селу уложи у овај храм.
-Изузетно је значано неговати традицију па самим тим и лепо што су се мештани одлучили на улагање у храм. На овогодишњем непосредном изјашњавању очекујем доста добрих, нових и оригиналних предлога – закључује Зеленовић.
Како је истакао еписком шабачки Лаврентије, прослава 150 година постојања храма је јубилеј вредан дивљења.
- На овом светом месту наши преци налазили су утеху и слободу. Сто педесет година обележене су као најбурније године у нашој модерној историји. Храм је све то пребацио преко својих плећа, штитећи децу – изјавио је владика Лаврентије.
Свештеник Радован Сименуновић говорио је о периоду Великог рата када је храм, као и народ претрпео велика оштећења, али и о периоду када се народ радо окупљао око храма и помагао да се црква гради. Подсетио је да су у градњи овог храма учествовали најбољи мајстори и сликаро тог времена.

К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa