Инфо

20. септембар 2018.20. сеп 2018.
Бела црква  у Белој Цркви
ХРАМ СВ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА

Бела црква у Белој Цркви

Село добило име по једној од најмонументалнијих цркава у Подрињу
Данашњи храм Светог великомученика Георгија у Белој Цркви код Крупња, подигнут је 1889. године на темељима богомоље, за коју предање каже да потиче још из времена Немањића. Још тада се на овом месту из даљине видела Бела Црква, те је тако ово живописно рађевско место и добило име.
- Заиста се храм духовно сродио са народом овог краја. Невероватно је како су они без машина, успели да ово изграде, користећи клесани камен, каже богослов Петар Мајсторовић. Овај млади студент Богословског факултета у Београду, посебно истиче да је поменута, једна од најмонументалнијих цкрава у Рађевини била сведок многих страдања у Првом и Другом светском рату.
Оронула грађевина у црквеном дворишту, сведочи да је ту у Првом светском рату била болница у којој су лечени рањеници у церској бици, који нису могли бити транспортовани у ваљевску болницу.
Испред цркве налази се споменик Дарку Рибникару, првом уреднику “Политике”, сараднику ове најстарије медијске куће у Србији Милошу Трифуновићу, браћи Гавриловић (Светозар и Михаило), а у непосрдној близини су и споменици из Другог светског рата, српским жандармима Богдану Лончару и Миленку Обрадовићу, подигнути крајем двадесетог века. У међувремену ту се нашла и камена књига на којој пише “Никада више”.
Никада више братоубилаштва! Порука људи овог краја је више него јасна. То је асоцијација на гест њиховог земљака Жикице Јовановића из 1941. године.
- У времену комунизма, док су се једни окупљали испред бивше кафане, испред које су убијени недужни жандарми, већина света, окупљала се у храму. Овде су се сусретале две Србије: Она која је за традиционалне вредности и друга која је хрлила у обећану “светлу будућност”, каже културолог доктор Јован Јањић.
У истом периоду, подигнут је и леп парохијски дом, данас једна од најлепших грађевина у овој варошици.
Пре седам година овај храм је комплетно фрескописан, највише заслугом парохијана цркве, доктора Јанића, а уз финансијску помоћ тадашњег Министарства вера Србије. Сам чин освећења фрескописа у храму, обављен је на празник “Огњене Марије”, 30. јула 2011. године и то је био изузетан културно-духовни догађај, пре свих за народ овог краја. Том приликом у храм се “сабрало” најмање 500. људи, а колико је народ за њега везан, најбоље говори податак да су том приликом овдашњи грађани донели за славље 117. прасића, осам јагњади и пет оваца.
Све то збивало се за време старешинства, протојереја Михаила Мајсторовића, који и данас обавља ову дужност, а храм је освештао владика шабачки Лаврентије.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa