Инфо

4. октобар 2018.4. окт 2018.
ТЕКУ РАДОВИ НА НАСИПУ НА САВИ

ЕУ најпопузданији партнер

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић у среду је са сарадницима посетио радове на реконструкцији насипа на Сави на потезу од Дреновца до Чеврнтије. Реконструкција је почела у јулу ове године, а рок за завршетак је 2020. година. Пројекат финансира Европска унија преко Србијавода.
-Важно је да грађани Шапца буду упознати са чињеницом да се овде одвијају озбиљни радови како би се завршио овај део насипа на реци Сави који није урађен неколико година уназад. Дошли смо да видимо како стоје ствари пред следећу зимску и пролећну сезону и са какавим изазовима можемо да се сретнемо. Добро је да радове изводи Шабачка фирма, што значи да су шабачке фирме способне да добију овако велчике и важне послове. Захвалан сам ЕУ што финансира овај пројекат са готово 10 милиона евра. Испоставља се да је ЕУ наш најважнији партнер без ког ми овако велике пројекте не би могли да завршимо, рекао је градоначелник Зеленовић и подсетио да је ЕУ финасирала и Постројење за пречишћавање отпадних вода, изградњу Регионалне депоније Срем-Мачва, као и раније радове на насипу на Сави и да је то све укупно више од 30 милиона евра.
По завршетку радова насип ће бити у просеку 1,2 метра изнад нивоа стогодишњих вода. Извођач радова је “Југокоп Подриње”.
-Радови теку по плану, а нешто чак и раније завршавамо. Временски услови су добри и надамо се да ће то потрајати. Почели смо са регулисањем песка и за сада све иде одлично, исакао је одговорни извођач испред фирме “Југокоп” дипл. грађевински инжењер Новица Спасић.
Деоница од 5.300 метара подељена је на 11 деоница по 500 метара. Тренутно се раде три такве, апо њиховом завршетку биће почета и четврта.
-Намера нам је да се овај насип издигне, стабилизује и да обезбеди заштиту пробаља од хиљадугодишње велике воде. Сада треба уградити 500.000 кубика глине и песковитог материјала. Тренутно радимо на три деонице од по 500 метара, од најнизводнијег дела до црпне станице, изјавио је Александар Глишић, шеф надзора из “Енергопројекта”.
Иако је било најављено да ће на насип у среду доћи и представници “Србијавода” они се нису појавили.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa