Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
УВЕК АКТУЕЛНА ТЕМА

Квалитет ваздуха у Шапцу

„Ложење угља лошијег квалитета повећава концентрацију сумпор-диоксида и чађи у ваздуху и регистровани су дани током зимских месеци када долази до „искакања“ ових полутаната. Све остало је у дозвољеним границама. Квалитет ваздуха је доста бољи у односу на претходне године. Томе је највише допринела гасификација у Шапцу“, наводи Душица Мијаиловић
Светска здравствена организација је саопштила да годишње у свету око 600.000 деце млађе од 15 година умре због загађеног ваздуха. Телевизија Н1 је прошле године објавила да у Србији из истог разлога годишње умре 5.400 људи. Министарство заштите животне средине пре неколико дана формирало је Радну групу за смањење аерозагађења која ће радити на побољшању ваздуха у нашој земљи.

Ваздух чистији него раније
Надлежни из Завода за јавно здравље Шабац кажу да је ситуација у Шапцу задовољавајућа. Квалитет ваздуха мери се на четири места: преко пута Аутобуске станице, где је некада био ЈКП „Стари град“, код касарне, код топлане у Бенској Бари и на Ватрогасном дому.
-Загађење ваздуха увек је актуелна тема, с обзиром да је на релатинво малом простору сконцентрисан велики број различитих извора загађења. Примарни загађивачи ваздуха су сумпор-диоксид, азотови оксиди, угљен-моноксид, и честице чађи, док су секундарни загаивачи они који су специфични за одређено подручје у зависности од индустрије која ту постоји, наводи дипл. инг. технологије спец. хемијских наука Душица Мијаиловић из Завода за јавно здравље.
Присуство наведених материја мери се сваког дана током 24 сата, као и таложне материје са тешким металима. Поред тога, одређени полутанти (загађивачи) мере се и у компанији „Еликсир“ на захтев власника. Искакања ван прописаних вредности нема, сем понекад у зимским месецима и то обично у приградским деловима због индивидуалних ложишта.
-Ложење угља лошијег квалитета повећава концентрацију сумпор-диоксида и чађи у ваздуху и регистровани су дани током зимских месеци када долази до „искакања“ ових полутаната. Све остало је у дозвољеним границама. Квалитет ваздуха је доста бољи у односу на претходне године. Томе је највише допринела гасификација у Шапцу, наводи Душица Мијаиловић.
Ипак, није реткост да се људи жале да им смета нешто у ваздуху. Због овога долази услед временских прилика.
-Геоморфолошке особине подручја Шапца су веома неповољне са аспекта аерозагађења. Широка равница којом је град окружен смањује природне процесе пречишћавања. Близина Саве узрокује повећану влажност ваздуха што ствара сулове за трансформацију угљен-диоксида у сумпорну киселину, која је доста токсичнија. Људи тада осећају тегобе, а све дозе материја у ваздуху су испод прописаних граница, објашњава Душица Мијаиловић и додаје да ЗЗЈЗ мери параметре према прописима Министарства заштите животне средине.

Опасна свака хронична
изложеност
Др Игор Драгичевић из ЗЗЈЗ наводи да, када је људско здравље у питању аерозагађење има утицај на више начина. Битно је која материја је у ваздуху, колико је дуго човек нечему изложен и да ли је то континуирано, као и склоност људског организма.
-Није опасно само оно што је отровно акутно, него и хронична изложеност некој материји. Због тога се прате сви наведени параметри да би се утврдило колико су људи изложени нечему према броју дана у години. Људи са хроничним болестима плућа, старији и мала деца имају већу могућност да имају манифестације повезане са аерозагађењем, наводи др Драагичевић.
Као најтоксичније загађиваче ваздуха истиче материје настале спаљивањем продуката насталих од нафте, а квантитатино највеће загађење прави прашина која је ствара сагоревањем у Термоелектрани у Обреновцу.
Када одређена материја пређе прописане параметре, или је веома близу горње границе ЗЗЈЗ обавештава надлежне републичке и градске инспекције. Према томе који параметар искаче зна се и ко је загађивач.
М.Мијаиловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa