Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
ЗАВРШЕНО УБИРАЊЕ КУКУРУЗА У МАЧВИ

“Жуто злато” у бесцење

Ратари кажу да скоро не памте годину када је кукуруз боље родио али сматрају да је откупна цена од 140 динара по килограму, коју им откупљивачи трнутно нуде, понижавајућа
И овог пута потврђују се речи доктора Ђорђа Јоцковића, искусног селекционара новосадског Научног института за ратарство и повртарство, да је кукуруз “краљ њива”. Ова култура заузимала је текуће године на измаку највеће површине у Мачванском али и другим Српским атарима. Они су сада, како сељаци воле да кажу “огољени”, јер је кукуруз обран са готово свих њива. Складишна места су пуна “жутог злата”. Остварени приноси, рекордни али тренутна цена коју им нуде откупљивачи од 140 динара за килограм је више него “смешна”, тврде ратари.
- Кад саберемо уложено, одбитке на нечистоћу, тренутна цена кукуруза је понижавајућа. Највише ми ризикујемо. Сви други у ланцу ове захтевне производње само добијају и то преко наших леђа. Нама, како год окренеш није добро. Ни кад богато роди ни кад не роди, каже Драган Дрмановић, пољопривредник из Богатића.
Без обзира што многи са којима смо разговарали очекују већу цену, непосредно после завршетка бербе и складиштења, нису у ситуацији да чекају. Још приликом предаје складиштарима, одлучују се за продају по принципу “дај што даш”. То их, наравно кошта и често нису у ситуацији да заснују нову производњу.
Велики део богатог овогодишњег рода, завршиће као стична храна у нади да ће тако улагања бити исплативија.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa