Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
Бесмртни батаљон
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

Бесмртни батаљон

Трећи део трилогије “Ми смо бранили Кошаре”. Лик универзалног војника који се бори са последицама ратних сукоба. Девалвација система вредности савременог друштва
Промоцији трећег дела трилогије “Ми смо бранили Кошаре” Ненада Милкића под називом “Бесмртни батаљон”, одржаној у Великој сали Културног центра, присуствовао је велики број Шапчана који су са нестрпљењем ишчекивали наставак приче о војницима коју су бранили караулу Кошаре на граници Косова и Метохије према Албанији. Након објављивања прве књиге која је посвећена Влади Радојичићу и његовој погибији у заседи организованој од албанских терориста, други део “Зов карауле” читаоцима доноси сведочанства и потресне описе борби од тренутка напада на Кошаре до НАТО агресије на Југославију 1999. године. Кроз приповедање универзалног војника у првом лицу последњи део трилогије говори о тешким тренуцима за учеснике рата, њихове породице и животе у периоду мира. Аутор након шабачке промоције наводи да је задовољан реакцијом читалаца и да роман излази из оквира ратне тематике.
- Људима се свиђа стил којим је написана и чуо сам позитивна мишљења о књизи. Нисам писао само о ратним дешавањима, него сам дотакао и теме које су опште и актуелне данас. Тако да је она свеобухватна и говори стварном стању, свести друштва. Приметан је проблем одрастања у нашој средини. Уз ријалити програме долази до рушења свих система вредности. Друштво приметно пропада. Породица више није симбол заједнице - рекао је Милкић.
Поводом представљања књиге председник Удружења грађана „Церски марш“, Божидар Катић подсетио је да се чувањем сећања на славну прошлост гради боља будућност.
- Ми смо о Кошарама и јунацима нашег доба почели да разговарамо прошле године у фебруару када смо такође имали у гостима Ненада Милкића и јавност упознали са прве две књиге из трилогије. Морам да кажем да сам поносан што смо га угостили на самом почетку представљања “Бесмртног батаљона”. Идеја је да прича о томе колико је наш народ снажан и храбар, колико тога може да понесе и поднесе не остане у неким давним временима и незабележено. Циљ је да укажемо људима на значај прошлости и неговање сећања. Књигама као што је “Бесмртни батаљон” се боримо против заборава Ово је најочигледнији пример да ти гени јунака са Цера, Колубаре и Кајмакчалана нису нестали, то су гени који су живе у нама и ми смо тај исти народ - истакао је Катић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa