Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
РАДОСТ ЧИТАЊА
63. МЕЂУНАРОДНИ БЕОГРАДСКИ САЈАМ КЊИГА

РАДОСТ ЧИТАЊА

Кроз сајамске хале прошло готово 200 хиљада посетилаца. Око 1.000 излагача, суизаглача, фирми представљено у седам дана. Издања представило 20 земаља света, али све су то само бројке за Сајам који је много више од тога
Глад стомака може да траје одређено време, а само глад душе може бити вечна, може вући човека, спутавати, спуштати га на неке биолошке нивое, а да тога није ни свестан. Храна желуца је преживљавање, залог свакодневног функционисања, а духовна храна је темељ људскости, свестраности вишезачног слојевитог бића, човека у својој комплетности, етимолошкој гордости. Све горе наведене бројке у математичким оквирима су импознантне, али тако мале и споредне у односу на све нематеријално, бескрајно што дарује и чува једно дело. Ходати халама оваквог догађаја је ход утабаним стазама живота смештених између корица око вас. Ту су странице, слова и бројеви на комадима хартије, а у њима животи, животи главних јунака, стварних или створених, искрице аутобиографских детаља твораца, плодови осама писаца, честице небеског које су носиле буре инспирације пре неколико векова, деценија, година, месеци. Уколико сте осетили неку топлину у себи, то су вас миловале утехе и склоништа понуђена у својој целовитости да се открију, негде, на неком штанду, код неког издавача.
Нажалост, свака вредност носи ожиљке времена кроз које обитава. Одлични писци су били на штандовима, давали потписе, причали са читаоцима, али су ту били “писци”, пискарала без написаног/откуцаног слова, разноразне личности “контоверзних” карактера и болна гужва око њих, блицеви који ослепљују у њиховом правцу. Годинама пеку ти призори као зарез хартије на кожи, али у суноврату свега што вреди, неке болове изгледа морамо да истрпимо и да се надмо, верујемо у боље, једном, некада...
Ипак, постоји одмориште, предах. Ходите тако по спратовима, а онда вас душа сама скрене мало у страну, тамо где стражари лигнин најлепши мирис за библиофиле наше планете, а царује вечно, непревазиђено, бесмртно. Закорачите у делове намењене антикварницама, а тамо, као у пресликаним ентеријерима радних соба различитих епоха, на дрвеним полицама: Шекспир, Сервантес, Достојевски, Хесе, Перл Бак, Ремарк, Белоу, Меша, Иво, Пекић, Капор, Селенић, ма сви, именом и делом које је надживело све ратове, зла, промене, хирове малецних људи са којима се вихор историје поиграо издижући их пре повлачења у заборав. Пожутеле стране, рустичне корице и јединствене споне са прошлошћу у посветама на свим језицима света, писане ручно, графитом, пером, пенкалом, личне, искрене, велике јер су на неки начин део савршенства на наредним страницама. Када прочитамо дело, дозволимо да уђе у нас, обележи и бар мало измени наше животе, остаје заувек наше, не губимо га и када физички нестане. Зуб времена га не нагриза, чини га вреднијим, а сваки нови читалац је не троши већ улепшава. Књига је величанство, непресушно благо, једна, а богатство милијарди.
Уколико сте овај сајам пропустили, себи сте нашкодили. Уколико сте претходне прескочили, једнаке су последице, али биће прилике да се вратите, да своју душу и срце освежите наредних октобара. Планирајте, спремите се, дођите и не рачунајте на друге активности тог дана, нема довољно времена да се обиђе све, сати су ништавни у том окружењу баш као горњи бројеви.

Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa