Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
КАКВЕ СУ ШАНСЕ ОЧЕВА У БОРБИ ЗА СТАРАТЕЉСТВО

Коначна одлука у рукама суда

Редакцији “Гласа Подриња” обратио се отац који однедавно живи одвојено од супруге и највећа брига му је коме ће припасти старатељство над њиховим дететом. Статистика из претходних година показује да мајке у више од 80 одсто случајева добијају стaратељство над децом. То је посебно изражено у Београду, док на југу и истоку Србије чак трећина очева добије старатељско право. Статистика пак не каже и колико очева уопште тражи да врши старатељску дужност.
Да би се одредило родитељско право Центар за социјални рад по захтеву суда врши процену родитељских капацитета оба родитеља. Коначну одлуку доноси суд, али у шабачком ЦСР кажу да се у највећем броју случајева поштује њихова препорука.
Милица Обреновић руководилац Саветовалишта за породицу и младе Центра за социјални рад Шабац има више од 30 година искуства у раду са дисфункционалним породицама. Наводи да су приликом оваквих процена за њу оба родитеља равноправна и истиче да је за правилан психо-физички развој детета неопходно да у његовом одрастању учествују и отац и мајка.
-Приликом процене родитељских капацитета води се рачуна о узрасту и развојним потребама детета, ангажованости родитеља, заинтересованости, мотивисаности. Битан је и материјални фактор. Током млађег узраста детета, до три године старатељство добија мајка. Деца старија од 10 година партиципирају у поступку. Психолог обавља разговор са дететом и оно има право да изрази своју жељу, наводи Милица Обреновић.
Посебан проблем је уколико је један од родитеља зависник, од наркотика или алкохола. Обреновићева истиче да је овај проблем опасан за целу породицу и да је разара.
-Питање је колико је човек под дејством наркотика способан да води рачуна и о себи, а не о детету било ког узраста. Када постоји проблем зависности дете се поверава другом родитељу. Чак се и контакти ограничавају или буду у контролисаним условима. Када се ради о алкохолизму, саветујемо родитеља који је добио старатељство да уколико други родитељ дође по дете под дејством алкохола и треба да га вози, да не пусти дете са њим, јер се на тај начин угрoжава живот детета, каже Милица Обреновић.
Наша саговорница истиче да родитељи треба да схвате да њихова родитељска дужност не престаје уколико се старатељство повери другом родитељу. Наглашава да је родитељска сарадња веома битна за живот сваког детета.
-Родитељу који не добије старатељство регулишу се контакти са дететом, утврди се допринос у издржавању и има право да учествује у свим аспектима дечјег живота. Развод је стресан и за одрасле, а поготову за децу која се не сналазе у новим околностима. Воле и једног и другог родитеља и онда постоји пресуда по којој треба да живе са једним од њих, а другог да виђају. Деци не траба ограничити контакт са другим родитељeм. Ако неко није више партнер јесте родитељ свом детету до краја живота, каже Милица Обреновић.
Најгоре је када се у борби око старатељства забораве деца. Неретко се умешају и породице родитеља и не бирају се средства да се постигне циљ. Прибегава се лажима и манипулацијам, а често и дете буде изложено њима, без размишљања о последицама које то може оставити.
Из ЦСР наводе да уз дугогодишње искуство умеју да препознају када се неко служи неискреношћу у покушајима да утиче на њихову одлуку.
-Лако је то препознати. Много се добије одласком у породицу и тамо се знатно боље види како све функционише, каже Милица Обреновић.

М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa