Инфо

29. новембар 2018.29. нов 2018.
За српску војску – једна  заборављена прича
Изложба фотографија у Народном музеју

За српску војску – једна заборављена прича

Фотографије које су приказане на изложби „За српску војску-једна заборављена прича“ у Народном музеју саставни су део репринт издања оригиналног војног документа "За српску војску", који је објављен 1917. године од стране Специјалне канцеларије Министарства краљевске морнарице Италије. Ово војно сведочанство са пуно пажње и посвећености сачувао је морнарички официр и лекар, ауторка поставке Мила Михајловић је приредила је на српском и италијанском језику и обогатила са око седамдесет оригиналних, до сада никад виђених фотографија.
Тачно сто година од почетка ове операције која се сматра за до сада непревазиђену по величини и сложености, као и претечом данашњих "хуманитарних операција", ова заборављена прича заслужује да буде представљена јавности.
- Италијанска морнарица је за само два месеца успела да извуче велик број српских војника и цивила и та се операција бележи као прва хуманитарна операција у модерном смислу речи. Никада није превазиђена. Цивила је било више од војника и због тога је хуманитарна- истакла је ауторка изложбе, др Мила Михајловић.
Изложбу су отворили је Игор Марсенић, члан Градског већа и директор Италијанског инстутуа за културу Давиде Скалмани који је том приликом истакао да је ово најбољи показатељ сарадње и пријатељства између Италије и Србије.
Град Шабац са својим установама културе обележава сто година од завршетка Великог рата.
- У сарадњи са нашим партнерима из Италијанског института организовали смо изложбу на којој по први пут имамо прилику да видимо фотографије епопеје кроз коју је прошла српска војска током рата и сматрам да суграђани треба да посете Народни музеј – навео је Игор Марсенић, члан Градског већа.
У Народном музеју публици ће изложба бити доступна до 5. децембра.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa