Инфо

29. новембар 2018.29. нов 2018.
ПРВИ СНЕГ АКТУЕЛИЗОВАО ПИТАЊЕ ЗИМСКОГ ОДРЖАВАЊА ПУТЕВА

Без проблема на саобраћајницама

Први снег, који је пао половином новембра, није направио никакве проблеме у саобраћају на подручју коцељевачке општине. Али јесте подсетио да је зима на прагу и актуелизовао питање зимског одржавања путева.
Према још увек важећем Програму одржавања путева у зимским месецима у 2018. години предвиђена су три милиона динара за ове намене а до сада је потрошено око половине средстава. Нови програм који ће, вероватно, на снагу ступити већ почетком следеће календарске године неће обухватити и некатегорисане путеве у месним заједницам, осим у Коцељеви.
Према речима начелника одељења за грађевинско земљиште и инфраструктуру до сада су месне заједнице добијале помоћ од надлежних служби локалне самоуправе у виду опремања неопходним средствима за чишћење снега.
–Неке месне заједнице су то користиле, неке не. Од некатегорисаних путева у програм одржавања ће ући они који су асфалтирани као и пут ка Бобији, такође под асфалтом али и део на Бобији у дужини од око 200 метара искључиво под одређеним условима, односно ако би снег био преко пола метра, тј. сметови. Судећи према досадашњем искуству, тај део пута је често био под сметовима- објашњава начелник Драган Милинковић.
У надлежности овог одељења ће, као и до сада, бити преко 60 километара општинских путева као и готово 20 километара улица а њихово чишћење и одржавање у зимским условима вршиће се по јасно утврђеним приоритетима који су и до сада били на снази.
–Једино што мењамо јесте да ћемо од нула до минус пет степени користити со а уколико температуре буду ниже онда ризлу. По новом систему израде програма надлежно одељење мора унапред да предвиди неопходне количине соли и ризле, што није увек могуће. Користимо се искуством, па тачно знамо колико соли нам треба за један прелаз или колико рада машина. Увек је сигурније да предвидимо више пролаза, али има ствари које није баш увек могуће предвидети попут ситуације уклањања дрвећа са путева као и са којих путева. Зато смо принуђени да тамо где их има процењујемо њихов пад и то све укупно нам поскупљује процењену вредност- истиче Милинковић.
Нови програм, који је израдило надлежно одељење, усвојило је општинско веће на овонедељној седници и он ће почети да се примењује у 2019. години тек када се распишу нове јавне набавке и одреди нови извођач радова.
Према незваничним најавама у наредном периоду могућа је и израда нове одлуке о општинским и некатегорисаним путевима и улицама која би могла да донесе нову категоризацију саобраћајница.

В. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa