Инфо

29. новембар 2018.29. нов 2018.
СВЕ БИЛО ЈЕ МУЗИКА
ПРИЧА О ШАПЧАНКИ ДАРИ ДИМИТРИЈЕВИЋ, МАЈЦИ ИВЕ ПОГОРЕЛИЋА

СВЕ БИЛО ЈЕ МУЗИКА

Дара (Димитријевић) Погорелић одгајила је троје мушке деце, сестриног и своја два сина, од којих је један музички геније. Волела је живот и људе, а себе је посветила породици
Прича почиње средином прошлог века, када је војни музичар Иван Погорелић дошао на службу у Шабац. Кратко, али довољно да на Агенцији, где су се млади окупљали, сретне и заволи лепу Дару Димитријевић о којој су многи маштали.
- Како не бих памтио Дару Димитријевић? Била је брутално лепа, сећа се професор Павле Павловић, Шапчанима познатији као Паја Лабуд. У мом речнику то значи да је била природно лепа, скоро нестварна.
Погорелић је убрзо по женидби добио премештај у Београд, а Дара је остала у родном граду са малим Ивом, у родитељској кући у Камењаку. Када је Иван добио стан, преселили су се у престоницу, а потом у Загреб. Брачни пар је добио и другог сина, Ловру, који је такође пијаниста.
- Ива је рођен у Београду, али је првих пет година живео у Шапцу. Вукао сам га свуда са собом, каже Микица Димитријевић, Дарин сестрић који нас је упознао са овом причом из великог поштовања и љубави према тетки која га је одгајила. Његова мајка је умрла на порођају, а њега су као бебу довели код деда Цветка и баба Миле.
- Нису хтели да ме оставе код очуха. Одгајила ме је тетка Дара, која је имала десетак година кад је моја мајка Нада умрла и постала ми друга мајка.
- Била је девојчица када је преузела бригу од Вама?
Микица плаче. Јесте, бринула се о мени док није отишла за Београд, говори кроз сузе и постаје јасно да јака веза између тетке и сестрића није завршена ни тада, ни када је Дара напустила овај свет прошле године, у осамдесет другој години. Не само да је памтим, него је носим у срцу. Све је мање живих Шапчана који је се сећају.
Ивана Погорелића памти као доброг човека који је „читао и Борбу и Вјесник“, Хрвата са Пага који није био национално настројен.
- Стално је маштао и говорио да ће Ива бити велики човек.
- Можда је предосетио?
- Јесте, предосетио је.
- Јел га он форсирао?
- Максимално. Због тога Ива није смео да се игра са децом, морао је да пази на прсте. .
- Јесте дар неопходан, али без суровог рада нема резултата?
- Дабоме. У њиховој кући се слушала само класична музика, а говорило се само о музици. То је била њихова једина тема. Имали су један клавир у Београду, други на Пагу да Ива не би изгубио три месеца док је на распусту.
- Сигурно су била велика одрицања?
- Како да не, велика одрицања за све њих. Кад су сви имали телевизор у боји, они нису ни размишљали о томе. Све је било у служби Ивиног талента. Мало ми је криво што Ива нигде не помиње да му је мајка била Српкиња, из Шапца. Ту информацију сам нашао једино у немачким новинама „Штерн“. Драго ми је што је „Глас Подриња“ изразио жељу да пише о томе. Дара је била поносна на Иву, волела је његове концерте.
Из поштовања према тетки, Микица је помагао Ивино школовање.
- Не би могао отићи у Монтреал, где му је почела каријера. Тада сам већ био у Немачкој и радио као електричар па сам могао финансијски да помогнем. Био сам само једном на његовом концерту у Берлину, видео да то није мој свет и нисам више ишао.
Димитријевићи памте Дару као изразито ведру. Долазила је код њих сваке године уочи зимских задушница и остајала десетак дана. Волела је „да се среди, нашминка, да шета кроз родни град и буде у лепом друштву“. Таква је, кажу, остала и кад је остарила. Волела је живот и људе, а „најблискија је била са Микицом“, поверила нам је Зорица Димитријевић, његова супруга, „само је њему могла све да каже“.
М.Филиповић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa