Инфо

6. децембар 2018.6. дец 2018.
Лидери агробизниса
ELIXIR GROUP-НАГРАДА РПК ЗА ПОСЕБАН ДОПРИНОС ИЗ СЕКТОРА УСЛУГА

Лидери агробизниса

Пет компанија чланица. Преко 1.500 запослених. Производи присутни у 32 земље света. Константан раст годишњих прихода. Подршка великом броју хуманитарних акција. Очување животне средине свакодневна обавеза
На недавној расподели годишњих признања Регионалне привредне коморе Мачванског и Колубарског округа у Ваљеву, “Награда за посебан допринос из сектора услуга” припала је привредном друштву Elixir Group. Овим поводом разговарали смо са генералном директорком компаније Зорицом Поповић о досадашњем пословању, даљим развојним плановима, али и друштвеној одговорности и еколошком сегменту као значајним аспектима у процесу доношења одлука предузећа.
-Свако признање је значајно и увек нам је драго када се на тај начин препозна и награди уложени труд и постигнути пословни резултат. То је свакако значајан подстрек за нас као компанију али и за наше запослене који су дали велики допринос томе.
Ипак су најдража и најзначајнија признања која добија Хумано срце Шапца и наша мајка Ружа Поповић, која је свакодневно посвећена раду ове хуманитарне организације, а ми као породица максимално је подржавамо у томе. Такође, њен рад, односно рад „Хуманог срца“ подржавају и многи наши пословни пријатељи као и сви запослени у нашој компанији- истакла је за „Глас Подриња“ Зорица Поповић, генерални директор Elixir Group-е.

Од породичног предузећа
до лидера у агробизнису
Оснивање фирме пре две деценије био је први корак у остварењу визије о моћној, профитабилној пољопривреди у Србији. Нова ера компаније почиње приватизацијом некадашњих гиганата у хемијској индустрији, фабрике минералних ђубрива Зорка Шабац и хемијске индустрије IHP Прахова. Односно, упливом у воде хемијске индустрије, почиње развој нове делатности која данас има доминантну улогу. Или како често наводе у Elixir Group-и “садашња делатност резултат је вертикално интегрисаног производног ланца који започиње производњом фосфорне киселине у Elixir Прахову, наставља се производњом различитих формулација минералних ђубрива за исхрану биљака у Elixir Зорки и Прахову”.
У овом тренутку под окриљем матичног предузећа послује пет компанија: трочлана “хемијска дивизија”: Elixir Прахово, Elixir Зорка и Elixir Аграр, потом један од највећих прерађивача и извозника замрзнутог воћа из Србије: Elixir Food и ексклузивни дистрибутер великом броју реномираних светских произвођача адитива за сточну храну Elixir Feed.
-Најинтензивнији раст Elixir Group-е реализован је у последњих 6 година а покренут је активностима у хемијску индустрију, односно приватизацијом Зорке и Прахова. Изазова на том путу је било много, тржишних, технолошких, финансијских, кадровских итд. Било је потребно донети исправне пословне одлуке, али и стећи поверење свих интересних страна. Могли бисмо рећи да је поверење у визију увек један од највећих изазова- изјављује Поповићева.
Када већ спомињемо визију, она је у овој компанији јасно дефинисана и подразумева освајање позиције глобално препознатљивог бренда на тржишту минералних ђубрива као и регионално лидерство у индустрији хемијских производа уз константно офржавање водећег места на српском тржишту.
Колико је замишљено и реалано, најбоље сведочи податак, да је Elixir Group у протеклих двадесет година из мале породичне фирме израстао у гиганта који запошљава преко 1.500 људи, своје производе пласира на тржиште 32 светске земље, док је укупан годишњи приход 70 процената заснован на извозу у константном порасту. Језиком географије: њихови производи данас су присутни у свим државама Европе, али и на свим континентима, истовремено бележећи сталан раст броја домаћих партнера.
-Иницијална снага Elixir Group-е почива на јасној дугорочној визији оснивача и власника компаније, а уз то је неопходна и синергија менаџмента и запослених који ту визију успешно следе и остварују кроз бројне развојне и оперативне пројекте.
Не ради се само о визији будућности Elixir Group, већ и окружења у ком послујемо. Константно смо фокусирани на разумевање садашњих и будућих захтева тржишта, праћење најсавременијих технолошких трендова, али и на све елементе одрживости нашег развоја.
Успех је увек резултат тима људи, тако да је и снага сваке компаније управо у њеном тиму и тимском раду- каже Зорица Поповић и додаје:
- Планови су увек амбициозни јер је потенцијал даљег развоја наше пословне делатности заиста велики. У петогодишњој стратегији Elixir Group-е су бројни пројекти вертикалне и хоризонталне интеграције у хемијској индустрији, кроз више фазе прераде фосфорне компоненте, нове производне линије и капацитете за комплексна, течна и кристална ђубрива, освајање глобалног тржишта. Такође планирамо значајне инвестиције у еколошке пројекте, рециклажу и енергетску ефикасност, што постаје савремени императив сваке индустрије.

Фокус на квалитету живота локалне
заједнице
Као приоритетни циљеви у раду компаније истакнути су: одговорно пословање, заштита људи и добара, околине и хумано радно окружење. Као средства за остварење истих апострофирани су иновације и инвестиције. Ослањајући се на наведено у сегменту друштвене одговорности, у Elixir Group-и активно учествују у промоцији друштвено важних пројеката, повезују привреду и друштво, подстичу солидарност и заједништво, не би ли омогућили бољу будућност свим грађанима.
У компанији преко бројних донација подржавају здравствене, образовне културне, еколошке пројекте. Хуманитарне акције су посебно интензивне у регионима пословања Групе: Неготинској крајини и Шапцу где је присутна и константна подршка Фонду “Хумано срце Шапца”.
-У стратегији одрживог развоја Elixir Group веома важно место заузима друштвена одговорност према локалној заједници.
Трудимо се да локалну заједницу подржимо на разне начине, иницирањем или подржавањем пројеката и акција који доприносе бољем квалитету живота наших суграђана, а приоритетно оне које доприносе борби против сиромаштва, унапређењу здравља и здравственог сектора, а такође и у области образовања и културе.
Сваки позитиван пример је мотиватор, што је више таквих примера то боље, било да долазе од појединаца, компанија или укључују ширу заједницу.
Пратећи рад Хуманог срца Шапца, али и других хуманитарних активности које се реализују уз подршку градских институција, имам утисак да је осећај за солидарност и заједништво у нашем граду подигнут на виши ниво у односу на друге средине. Надам се да ћемо наставити да и на овај начин сви заједно будемо добар пример и мотиватор другима- објашњава генерална директорка Elixir Group-е.

Очување животне
средине обавеза
свих запослених
У Elixir Group-и истичу да су стратешки опредељени за концепт одрживог развоја у многим подручјима свог пословања. С тим у вези не изненађује податак да су приликом доношења важних и дугорочних одлука поред економског укључени и социјални, културни и еколошки параметри.
-Очување животне средине је свакодневна обавеза свих запослених-поручују у Elixir Group-и. Проблеме заштите окружења у овој компанији решавају улагањем у нове технологије, али и константним радом на санацији локација некадашњих фабрика у Шапцу и Прахову.
Ове године у мају, фабрика у Шапцу је добила IPPC дозволу, док је у току изградња идентичне фабрике у Прахову: без отпада и отпадних вода.
Као пројекат од изузетног значаја у Elixir Group-и издвајају изградњу депоније од фосто гипса са касетним системом одлагања и кружним током воде, без испуштања у реципијент. У току је израда пројектне документације за Санацију система за пречишћавање отпадних вода у Прахову, као и увођење рециркулације, односно смањења утрошка воде као природног ресурса.
-Брига о очувању животне средине, безбедности и здравља људи је наша законска и морална обавеза, а гледано из економског угла то је и услов за дугорочну одрживост и конкурентност на тржишту.
Нашу индустријску делатност уређује мноштво закона и подзаконских аката које је РепубликаСрбија усвојила у последњих 10-15 година у процесу усклађивања са ЕУ регулативама, тако да хемијска индустрија у Србији има исте обавезе и ограничења који важе и у државама чланицама ЕУ.
Колико је ово важан развојни приоритет Elixir Group најбоље говори чињеница да смо у протеклих 6 година инвестирали око 150 милиона евра, а 40-60% буџета сваког пројекта се односи на еколошке и безбедносне аспекте, јер по овом питању заиста нема компромиса- закључује Поповићева.
T.T.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa