Инфо

11. фебруар 2021.11. феб 2021.
Спремни пројекти за текућу годину
Јован Вранеш - в. д. директор Јавног комуналног предузећа „Водовод - Шабац“

Спремни пројекти за текућу годину

ЈКП „Водовод - Шабац“ спремни пројекти. Стручан и едукован кадар. Ширење водоводне и канализационе мреже. Надоградња система постројења за пречишћавање отпадних вода. Реализација планираног условљена финансијским средствима. Подршка Града и Републике
Мисија ЈКП “Водовод-Шабац“ је да обезбеди и осигура корисницима континуирану услугу водоснабдевања, односно довољне количине квалитетне питке воде на подручју града и приградских насеља, као и другим испоручиоцима водних услуга и тај сегмент нашег пословања се не доводи у питање, јер је свакако један од примарних - истиче на почетку разговора за „Глас Подриња“ в.д. директор ЈКП „Водовод-Шабац“ Јован Вранеш.



Примарна делатност овог јавног предузећа је свакако хигијенски исправна вода за Шапчане, али и смањење губитака у постојећој мрежи за снабдевање, развој водно-комуналне инфраструктуре, повећање обима прикључености грађана на систем водоводне и канализационе мреже, ефикасно одвођење и пречишћавање отпадних вода, као и смањење негативног утицаја испуштања отпадних вода на животну средину и смањење утрошка енергије.

-Један од важних, оперативних циљева је смањење губитака у мрежи за водо-снабдевање, јер утицајем на овај сегмент смањујемо и губитак енергије, те на тај начин водимо рачуна и о енергетској ефикасности. Када је у питању канализациона мрежа, уколико дође до повећаног прилива (инфилтрације) воде приметан је појачан рад пумпи, а самим тим и већи утрошак енергије. У плану нам је да управну зграду реконструишемо, како бисмо и ту испоштовали мере енергетске ефикасности.



Детектовањем проблема уз помоћ модерних техничко-технолошких решења превазилазимо и проблеме. Један од узрока квара на водоводној мрежи могу бити и радови у близини цеви, јер су веома осетљиве и може доћи до њиховог оштећења. План је да реконструишемо мрежу у 28 улица, односно заменимо цеви. Овај пројекат ће бити реализован уз подршку Канцеларије за јавна улагања - истиче Вранеш као значајан подухват током текуће календарске године и додаје да је производња воде на нивоу претходних година што представља стандард.

Снабдевање корисника квалитетном водом
-Побољшање услуге мерења и наплате је наредни корак. Он подразумева континуално праћење потрошње воде. Тренутно то чинимо једном месечно. Ако бисмо потрошњу могли да пратимо константно, лакше бисмо детектовали и квар на мрежи, а самим тим и олакшали деловање на терену. У почетној фази по секторима бисмо пратили потрошњу, а касније и за индивидуална домаћинства.
Редовне активности предузећа усмерене су ка одржавању водоводне мреже, поправкама кварова и прикључењу нових корисника.

-Планирано је 300 нових прикључака на водоводну и око 200 на канализациону мрежу. Када говоримо о проширењу мреже, оно је усмерено и на градско, као и на сеоско подручје. Инфраструктурно је лакше снабдети водом, него канализационим системом сеоска подручја. Ово се може решити индивидуалним постројењима, али то зависи од више фактора, јер је у питању значајан пројекат који захтева заинтересованост корисника, могућности и наравно финансијска издвајања. Капацитети изворишта у Шапцу су одлични, и не очекујемо проблеме у овом сегменту. Ипак, важно је да пратимо квалитет и да не дође до загађења.

Фокус „Водовода“ прерада отпадних вода
У Постројењу за пречишћавање отпадних вода планирана је и наредна фаза надоградње система како би се смањио утрошак електричне енергије, искористиле могућности у домену зелене енергије, а самим тим и утицало на очување животне средине.

-Фокус „Водовода“ у наредном периоду ће бити канализациона мрежа и прерађивање отпадних вода. Један од проблема данашњице су топлотне пумпе, јер се све више користе као вид грејања/хлађења објеката. Због уштеде корисници често имају само један бунар из ког црпе воду, а други за испуштање исте не поседују, те вода одлази у канализацију за коју је то технолошки проблем. У канализацији је повећан прилив воде из пумпи, а због урбанизације и смањења упијајућих (зелених) површина, атмосферске воде се уливају у мрежу. Ово је евидентно у постројењу за пречишћавање отпадних вода. У постројење нам стиже „чиста“ вода, а систем је конципиран да другачије функционише. И у овом делу имамо план да у наредној фази повећамо капацитете постројења како би било аутономно и да остваримо енергетску ефикасност (зелена енергија).



Ширење канализационе мреже
У појединим деловима града приметна су честа плављења за време интензивнијих падавина и предвиђено је да низом пројеката проблем буде саниран. Како је реч о значајним финансијским издвајањима тако ће и реализација истих бити условљена расположивим средствима предузећа.

-У градском језгру канализациона мрежа је по капацитетима превазиђена и потребно је пронаћи одговарајућа решења. У Шапцу је општи систем канализације, што значи да се у њу уливају и фекалне и атмосферске воде, као и воде поменутих топлотних пумпи. Ово може да се реши на више начина, али је инфраструктура у самом граду таква да није могуће раздвајање, но за даље ширење мреже предвиђено је раздвајање у мрежи. Што се тиче градског језгра то може бити решено додатним капацитетима, црпним станицама, колекторима. Знање и пројекте имамо спремне, а потребна су нам финансијска средства за реализацију. Ове године очекујемо значајна средства од Републике Србије у оквиру Инвестиционог плана „Србија 2025“ за решавање за ових проблема. Све циљеве и мисију нашег предузећа можемо реализовати уз едукацију кадрова како бисмо што лакше превазишли потенцијалне проблеме на које можемо наићи у процесу рада. Наравно, важна нам је и имплементација нових техничко-технолошких решења како бисмо унапредили систем пословања.

На седници Скупштине Града у четвртак, 11. фебруара, пред одборницима ће бити програм пословања предузећа за 2021. годину. Програм је четврта тачка дневног реда.
М.Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa