Инфо

11. фебруар 2021.11. феб 2021.
фото: ФБ страница squizzed

фото: ФБ страница squizzed

Ђорђе Иванковић и Петар Брковић – квиз мастери Squizzed квиза

Забавно „цеђење“ знања

Догађај који употпуњује увек суморну недељу. Паб квиз у Шапцу. Осам области по десет питања. Разноврсност са идејом анимирања свих старосних доби. Најважнији принцип да нема копирања питања из других квизова. Одоговри спој знања, информисаности и логике
Уколико нисте на распусту или одмору, недеља је увек дан који сваким минутом протицања постаје све тежи. Није тежак завршетак седмице, већ наговештај почетка нове, радне, када је наредни петак даљи него икада. Свака активност недељу као дан оплемени, а она где постоји готово савршен баланс релаксације и едукације може фантастично „напунити батерије“.

У првим корацима док се приближавате месту догађаја, говорите себи како је примарна забава, а надметање тек успутни епитет, међутим већ после неколико питања почиње потрага за оним што је „на врх језика“, „ту негде у малом мозгу“ или лутање улицама сећања где се налази тражени одговор, али не и појмовна одредница, једноставно речено „Знам шта је, али не знам како се зове“.

Да, ово је обична недељна прича са Squizzed квиза који је у Шапцу доживео нешто више од стотину издања (прво се догодило 26. јуна 2018), а да није било паузе услед епидемиолошких мера, редни број би био још већи. Реч је о тзв. паб квизу, планетарно популарном феномену где се екипе од неколико чланова такмиче у знању из различитих области у атмосфери паба/клуба. Принцип је да екипе пишу одговоре на папир док су питања презентована на пројкетору. Squizzed обухвата осам области. Редом: опште знање, географија, спорт, филм и тв, историја, потом се смењују у шестој категорији музика, уметност и књижевност, односно наука, претпоследње поглавље је област вечери, док је крај резервисан за погађање извођача и назива музичке нумере. Свака од њих има по десет питања. Постоје и награде, за укупног победника, односно најуспешније у појединачним областима, али су оне симболичне и нису примарни мотив било којем од учесника.

„Цеђење“
У алгоритму између идеје и реализације осмишљен је Squizzedquizz. У буквалном преводу значи „квиз цеђења“, што није баш најјаснија асоцијација.
-Идеја за име потекла је од моје другарице, Squizze (енг. цеђење), у контексту „цеђења знања“, а слова су се уклопила и у наш лого, слова назива која визуелно асоцирају на мозак – наводи Петар.


Квиз је реализација идеје двојице момака из Шапца. Ђорђе Иванковић и Петар Брковић, квиз мастери, наступали су током студија на сличним догађајима у Новом Саду. Један од најпознатијих је онај који организује Ли Ман, познати музичар 90-их година, где се такмиче екипе из неколико градова. Још увек наступају тамо, када су у могућности, а на бази искуства су желели да вид забаве где се може нешто и научити, донесу у свој град.

фото: ФБ страница squizzed


- Петар и ја се знамо од основне школе, квизови су нам једно од заједничких интересовања. Сагледавајући чињенице да у Шапцу недељом не постоји нека алтернатива седењу крај малих екрана, тв пријемника или лаптопа, одлучили смо се да покренемо паб квиз – присећа се Ђорђе.

Спона са квиз емисијама започела је у детињству, расли су уз „Милионер“, потом Слагалицу, да би данас неизоставни део активности била „Потера“, али и други квизови, чак и на сателитским каналима. Инспирација за квалитет питања скривена је управо у њима, али не и сама садржина.

-Највише ме је током квиз каријере разочаравало када гледам квиз, а потом у оном где учествујем видим идентично питање, то указује да су састављачи недовољно посвећени и да не раде креативно, а то је пут ка паду квалитета. Заједничка одлука је била да ми то никада не чинимо – наглашава Брковић.

фото: ФБ страница squizzed


Све је лакше у време интернета, те је утолико веће дивљење наша два суграђанина за реализаторе квизова некада, када је део активности било детаљно прегледање енциклопедија, одласци у библиотеку, установе где се баштини архивска грађа и сл.

-Када говоримо о квалитету питања, узор је „Потера“, међутим основни принцип је да не користимо „рециклирана“ питања, односно да не употребљавамо питања која се могу сусрести у другим квизовима. Немогуће је избећи повремено поклапање, али су то изузеци. Наша знања, интересовања свакодневне информације, енциклопедије, google, то су извори – додаје Ђорђе Иванковић.

Ђорђе је завршио мастер студије културног туризма који садржајно обухватају различите сфере културе на које се ослања, док је Петар одабрао пут природних наука, софтверског инжењеринга и дизајна, али је, као и његов колега, много пре одабира свог позива којем ће посветити образовање, гајио интересовање за музику, уметност, књижевност, историју, географију... Одабир и формулација питања је вечита потрага за златном средином где питање неће бити ни сувише ускостручно да не може неко ван струке да одговори, нити превише једноставно да не изискује напор. Неретко је прва процена погрешна.
-Много пута се дешавало да ми неко питање делује сувише лако, а испостави се да га је мали број присутних знао или да мени одговор није познат, док већина без проблема тачно одговори. Суштина јесте у постизању баланса где се до одговора може бити конкретним знањем, информисаношћу или познавањем проблематике уз неке логичке претпоставке. У дужим питањима се трудимо и да учеснике наведемо у којем правцу да усмере размишљање. Лично, највише сам волео питања где не одговорим тачно, али када чујем одговор себи кажем: „Да, па то је тако очигледно.“

Ма колико деловало да се упити, области вечери и одабир песама може учинити за дан, два, то није могуће, бар не да се не изневери основни принцип квиза.

-Десетак дана траје припрема. Не постоји неки систем по коме се осмишљава питање, нити одређено време када седнете за сто и пишете. Можете добити инспирацију слушајући радио у аутомобилу, разговарајући са другим људима, истражујући нешто за себе и све то је тек почетак, онда се подаци провере и тек потом формулишемо питање.

Једна од осам области је област вечери, увек је позиционирана на претпоследњем месту и концептом најчешће одступа од осталих.

-Идеја је да она на неки начин релаксира учесника кроз другачији приступ. Уз њу има нервирања и смеха, некада су и помешани. Неретко комбинујемо у задацима аудио и визуелне сегменте, трудимо се да уз знање, подстакнемо комбинацију различитих делова личности. Поента је да не буде увек линеарни принцип већ да је потребно повезати неке ствари.

Спремите се за изазов
Квизови су једна од најпопуларнијих облика ТВ програма. Није свако љубитељ изласка, али то не значи да не може конкретније упознати овдашњи паб квиз. То ће омогућити сарадња вашег и нашег листа са Squizzed квизом Уколико су неки описи превише апстрактни у тексту, једном месечно вас у “Гласу Подриња” очекују примери питања и наравно издвојени одговори, те ће бити и прилика да проверите и употпуните своје знање у канцеларији или свом дому.


Већ после неколико издања у екипама су се могли видети учесници свих старосних доби, од 16 до 60 година. Важан део концепта је да у свакој области питања воде кроз различите временске периоде.

фото: ФБ страница squizzed


- Повремено су ту и млађи и старији од поменутих граничних вредности. Од почетка је жеља да питања буду разноврсна, од школских до оних која подразумевају искуство, присећање. Волели бисмо да свако од учесника са квиза изађе богатији за нека нова знања стечена кроз интеракцију година и наравно да пожели поново да дође. Поштујемо различите укусе и трудимо се да, рецимо у музици буду заступљене нумере од средине прошлог века до најновијих хитова, да буде понешто и за љубитеље домаће и оне који више воле страну музику. У спорту и филму обухватимо тренутке из седамдесетих, осамдесетих, али и оно најактуелније.

Прича о квизу је једно, ипак искуство је ипак незаменљиво. Могућност пријаве на фејсбук страници је отворена од тренутка објаве термина за прву наредну недељу, све до испуњења прописаног капацитета. Екипу чини највише пет чланова.
М. Ж и Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa