Инфо

11. фебруар 2021.11. феб 2021.
Стицање практичних знања
Унапређивање плана уписа на дуалне образовне профиле у школској 2021/2022 години

Стицање практичних знања

Дуални модел образовања значајан за стицање квалитетних, практичних знања. Доступност компанија за ученике. Млади могу да стекну вештине у стимулативном окружењу. Додатак дипломи о броју радних сати и искуству у компанији
Реформом стручног средњошколског образовања и васпитања, као и доношењем Закона о дуалном образовању, предвиђено је да у Србији почне примена новог система. Стратегијом о образовању, коју је донела Влада РС започета је прича о дуалном образовању у Србији, јер како истичу у ресорном министарству „постоји велика потреба за специјализованим образовањем које се мора применити у просвети Србије“.

Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја проф. др Габријела Грујић овим поводом присуствовала је радном састанку директора средњих школа Мачванског управног округа у Градској кући у Шапцу.

Тема сусрета било је дуално образовање и његова имплементација у школама, унапређивање плана уписа на дуалне образовне профиле у школској 2021/2022 години, као и подршка Града Шапца ученицима у стицању практичних вештина, знања у компанијама које послују на подручју МУО.

-Велико ми је задовољство што је са нама помоћница министра просвете, госпођа Габријела Грујић и што присуствује радном састанку представника свих школа МУО које могу у свој образовни систем да укључе дуално образовање. Наш образовни систем је заиста добар, али дуално образовање даје једну квалитативну и нову компоненту, те све образовне установе које имају ту могућност то треба да уграде у свој систем. У 21. веку није довољно имати само теоријско знање, већ је важно да се стекну практична знања и вештине у компанијама које послују у Републици Србији. Град Шабац ће дати подршку дуалном образовању и надам се да ће читав Округ искористити потенцијал наших привредника, те да ће и они бити заинтересовани како би ученици током свог школовања стекли сва знања и вештине која су им неопходна да се укључе на тржиште рада - рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.



Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја проф. др Габријела Грујић истиче да је стуб економског развоја земље образовање, те је од изузетног значаја да компаније буду доступне за ученике како би кроз дуални модел образовања стекли квалитетна знања.

-Ово је век компетенција, не само теоријских знања и огледа се у сублимацији знања, вештина и ставова како би млади људи доживели овај модел као инспирацију и изазов. Управо од њих очекујемо да ће чинити компаније, не само одрживим када је пословање у питању, већ и иновативним. По први пут наши млади могу да стекну вештине у стимулативном окружењу, те се надам да ће по завршетку школовања бити спремни за запослење. Дуалним образовањем Србија престаје да буде земља одложене каријере - појаснила је проф. др Габријела Грујић и додала да је овакав вид образовања подстицајан за све.

У 21. веку није довољно имати само теоријско знање, већ је важно да се стекну практична знања и вештине у компанијама које послују у Републици Србији. Град Шабац ће дати подршку дуалном образовању и надам се да ће читав Округ искористити потенцијал наших привредника, те да ће и они бити заинтересовани како би ученици током свог школовања стекли сва знања и вештине која су им неопходна да се укључе на тржиште рада


-Дуално образовање је велики потенцијал за цео округ. Сви смо свесни да је стратегија развоја управо његово унапређење. Ми зато морамо да отворимо врата свих компанија, како би омогућили ученицима да кроз модеран начин наставе, који се односи на процес учења кроз практичан рад стичу квалитетно знање и на прави начин сагледају технолошки развој. Представници компанија, када буду хтели да запосле неког младог неће их питати да ли имају радно искуство. У додатку дипломе ће бити наведен број сати, као и податак у којој компанији су стицали знања кроз рад. Ово је и један од услова озбиљних компанија у РС. Учење на два места је најквалитетнији модел наставе. Очекујем од свих директора са којима сам разговарала да ће овај план уписа за наредну школску годину унапредити и да ће се ученици определити за најбољи модел који им нуди да граде каријеру- закључила је проф. др Габријела Грујић.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa